Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvířata na farmě trpěla, 300 jich uhynulo. Soud za to poslal dva muže do vězení

  14:05aktualizováno  18:07
Ústecký soud poslal jednatele a ředitele farmy v Krušných horách, kde uhynuly stovky krav, na pět a sedm let do vězení. Firma má také zaplatit pět milionů korun. Soud zároveň uložil oběma mužům zákaz chovu zvířat po dobu deseti let. Podle vyšetřovatelů na farmě uhynulo nejméně 300 kusů dobytka, například i krávy s telaty v porodních cestách.
Obžalovaný František Horn (vpravo) v jednací síni Krajského soudu v Ústí nad...

Obžalovaný František Horn (vpravo) v jednací síni Krajského soudu v Ústí nad Labem. (2. října 2023) | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Obžalovaného jednatele společnosti Františka Horna poslal soud na pět let do vězení, řediteli firmy Antonínu Hajzlerovi, který už ve společnosti nepracuje, uložil soud sedmiletý trest. „Je to nespravedlivý, protože to nebylo řádně prošetřeno,“ uvedl po vynesení rozsudku Horn.

Soud muže potrestal za zvlášť závažný zločin chovu v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, hrozil jim až desetiletý trest. Rozsudek není pravomocný.

Vina obžalovaných a farmy byla podle předsedy senátu Ondřeje Peřicha bez pochybností prokázána, o skutcích vypovídají především pitevní protokoly. V nich je popsáno, že zvířata trpěla, neměla dostatek krmiva, přístup k vodě, nebyla jim poskytnuta potřebná péče po porodu. Uhynuly i krávy s telaty v porodních cestách. „Chovali zvířata v nevhodných podmínkách za účelem obchodu, a tím ohrožovali jejich život, neboť jim způsobovali značné útrapy. Kvůli jejich jednání uhynul větší počet zvířat,“ uvedl Peřich. „Doba, po kterou se děla nepravost, je dlouhá,“ zdůraznil.

Státní zástupce Tomáš Skála navrhoval šest let pro Horna a pět a půl roku pro Hajzlera. V případě firmy uvedl, že není žádný případnější trest, než ji zrušit. „Vymazat z povrchu zemského,“ řekl Skála. „Považuji rozsudek za správný a budiž tento výstrahou všem podobným rádoby chovatelům, kteří mají zvířata pouze jako zdroj obživy a neberou je jako živá zvířata, která mohou pociťovat bolest a trpět,“ uvedl žalobce po vynesení rozsudku.

Dobytek podle pitevních protokolů hynul v důsledku celkového vyčerpání organismu, zvířata byla vyhublá, po dlouhou dobu strádala, trpěla bolestí, nebyla jim poskytována odpovídající péče. Dobytek chovali na farmě ve velkých neuspořádaných skupinách, nezajistili péči o narozená zvířata, vystavovali je stresovým vlivům a nepřiměřenému utrpení, konstatoval soudce.

Horn u soudu řekl, že stádo svěřil Hajzlerovi a nevěděl, co se v chovu děje. O problémech se prý dozvěděl na podzim 2021 od jednoho z pracovníků. Hajzlera propustil a najal nového zootechnika.

Předseda senátu uvedl, že nelze mít pochybnosti o vině Hajzlera, který měl chov na starosti, nelze ale ani vyvinit Horna, jak se to snažila učinit obhajoba. „Nastal zde exces jeden a půl roku dlouhý, oběťmi byla živá zvířata,“ uvedl Peřich. Soud zvažoval, zda měl jednatel dostatek informací o tom, co se na Měděnci děje. „Nejméně tam byl úmysl nepřímý,“ uvedl. Hajzlerovi podle soudu přitížilo, že byl jeho nápad, dát stádo dohromady.

Tunoví býci žili s telaty, popsal zootechnik příčiny úhynu

Případ se týká období od ledna 2021 do května 2022. U soudu ve čtvrtek vypovídal zootechnik, který do Ekochovu nastoupil v únoru 2022. Uvedl, že krmení v té době bylo průměrné kvality, dobytek měl k vodě dostatečný přístup, ale skot nebyl rozdělen podle kategorií.

„Plemenní býci připouštěli mladé nevyvinuté jalovice, v tom vidím příčinu předčasných porodů a úhynů, dobytek nebyl připraven váhově ani fyziologicky. Nikdo nevěděl, které kusy jsou březí, telilo se náhodně,“ uvedl zootechnik. Vedle sebe tak byli tunoví býci i malá telata a krávy. „Ke krmení se dostane jen silný kus, nepustí tam staré krávy nebo mladé,“ dodal.

Po jeho nástupu se skot rozdělil, přestárlý dobytek šel na jatka. Se svolením Státní veterinární správy na jatkách skončily i mladé březí jalovice, které nebyly připraveny na otelení. „Za celý rok mého působení uhynul jeden kus, veškeré kontroly byly v pořádku, krmení je zajištěno na dva roky a dobytek je v dobrém stavu,“ uvedl zootechnik.

Podle něj ve firmě nebyla žádná evidence dobytka. Poté, co ji udělal v březnu 2022, zjistil, že chybí 300 kusů.

Možnou dohodu o vině a trestu v případu týrání skotu státní zástupce odmítl

Ekochov hospodaří na Měděnci, v Petlerech a Nepomyšli u Podbořan na Lounsku. Horn u soudu už dříve řekl, že stádo svěřil Hajzlerovi a o tom, co se děje v chovu, nevěděl. O problémech se prý dozvěděl na podzim 2021 od jednoho z pracovníků. Hajzlera propustil a najal nového zootechnika.

Hajzler ve výpovědi přečtené soudem uvedl, že za úhyn většího množství zvířat mohli krkavci, kteří skot napadali.

V případu utýraných krav svádí souzený majitel vinu na podřízeného i krkavce

Jeden ze svědků ve čtvrtek u soudu řekl, že viděl krkavce, jak napadli krávu i tele, na pastvině mohlo být podle něj deset až patnáct krkavců.

O situaci na farmě mluvil u soudu také bývalý prokurista, který hospodaří na pozemcích sousedících s pozemky Ekochovu. Popsal, že zvířata byla pohromadě, býci nebyli odstavováni, krávy se znovu otelily v době, kdy mléko od nich sála telata. Krkavci se podle něj na Měděnci vyskytují, ale on s nimi problém nemá.

Trestní oznámení podala kvůli chovu v nevhodných podmínkách, zanedbání veterinární péče, omezování výživy a napájení Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj. Provedla několik desítek pitev uhynulého dobytka, který skončil v kafilérii v Podbořanech. O špatných podmínkách v chovu informovali lidé organizaci OBRAZ - obránci zvířat.

V současné době je na farmě vše v pořádku, vyplývá z protokolu kontroly veterinární správy provedené na konci letošního října, který dnes zazněl u soudu.

25. května 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jiné trasy i čísla linek. Změny v MHD jsou nutné, říká šéfka dopravního podniku

29. dubna 2024  11:28

Sotva si cestující v MHD v Ústí nad Labem zvykli, že se do vozů kromě centra města nastupuje pouze...

Litoměřice po nejúspěšnější sezoně opouští trenéři Přerost a Ptáček

1. května 2024  10:12

Po historicky nejúspěšnější sezoně mění hokejové Litoměřice realizační tým. Semifinalistu první...

S vizuálním smogem je to jako s místností, kde všichni křičí, říká odbornice

1. května 2024  9:45

Z architektonicky elegantních budov v centru Mostu jsou dnes věšáky na reklamu, říká specialistka...

Ústí má kněze fotbalu. Otec Gabriel žehná týmu a rozmlouvá s fanoušky

1. května 2024

Panebože! Třetiligový ústecký Viagem znovu šokoval. Angažoval kněze fotbalu. Otec Gabriel, plným...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...