ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Mladík obviněný z vraždy otce má duševní nemoc, stíhání je zastaveno

  • 76
Ústecké krajské státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání sedmnáctiletého mladíka, jenž podle závěrů vyšetřování loni v září v Děčíně shodil svého otce z balkonu. Muž zraněním podlehl. Důvodem zastavení stíhání je zdravotní stav obviněného. Znalci u něj konstatovali psychickou chorobu.

„Trestní stíhání osoby, která byla v době činu mladistvá, bylo pravomocně skončeno,“ řekl pro portál iDNES.cz náměstek šéfa krajských státních zástupců Dan Anděl (více o tragické události čtěte v článku Sedmnáctiletý syn shodil otce z balkonu, muž zemřel).

„Důvodem pro rozhodnutí se stala skutečnost, že obviněný nebyl v době činu kvůli nepříčetnosti trestně odpovědný. Ze znaleckého posudku vyplynulo, že trpí závažným duševním onemocněním,“ vysvětlil Anděl.

Diagnózu však upřesnit nechtěl. „Jde o otázku zdravotního stavu konkrétní osoby a podle mého názoru zde zásadně převažuje zájem této osoby na ochraně soukromí před zájmem na informování veřejnosti,“ uvedl. Blíže nepopsal ani průběh trestného činu.

Policisté podezřelého mladíka v září okamžitě zadrželi a obvinili z vraždy.

„Podle zjištění kriminalistů pádu muže předcházela konfliktní situace v bytě. Předběžné výsledky pitvy potvrdily prvotní podezření, že poškozený zemřel na následky zranění způsobených pádem,“ sdělila v září policejní mluvčí Alena Bartošová.

Podezřelý tehdy putoval do vazby. Tu ale před několika měsíci opustil a byl převezen do psychiatrické léčebny, kde je dosud. Státní zastupitelství pro něj nyní žádá ochranné léčení.

Krajský soud bude o návrhu, pokud to aktuální pandemická situace dovolí, rozhodovat v květnu.