Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Jestli budu odvolaný? Počítám se vším, říká po požáru šéf Českého Švýcarska

Poslouchá kritiku a uvědomuje si, že ve funkci může skončit. Nejen o tom mluví Pavel Benda, šéf Národního parku České Švýcarsko, v rozhovoru s MF DNES po ničivém požáru. „S hasiči jsme se nejprve dohodli, že budou hlídat okraj a střed se nechá kontrolovaně vyhořet,“ popisuje začátek všeho.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JG

tak to chce počítat rychle !!!

0 0
možnosti

Neměl by čekat a rezignovat sám! Rv

0 0
možnosti
JV

Lidem z Křivoklátska by mělo být jasné, že prostě už jde o životy. To už není jen o buzeraci nějakými zelenými fanatiky.

1 1
možnosti
PVČ

. Na tenhle průšvih bylo zaděláno hned při vyhlášení NP v oblasti, ve které je hlavním porostem původní hospodářský les - téměř jednolitá smrková monokultura. Pokud z nich "škrtnutím pera" uděláte "bezzásahové" zóny, tak pak nemůžete vhodnou formou reagovat na následné kůrovcové kalamity a pokud pak necháte v současné klimatické situaci stát směs úplně suchých a usychajících stromů s větvemi a jehličím, tak je to časovaná bomba, protože jakýkoliv požár (nedopalek, ohýnek, blesk) se začne okamžitě šířit a jakmile se slušně rozhoří, vzniká v takovéhle směsici stromů komínový efekt, který zanáší žhavé uhlíky z hořících větví stojících polosuchých kůrovcových stromů na stovky metrů daleko. Pak už se i při podcenění počátečního menšího požáru v Malinovém dole požár těžko lokalizuje.

. Nyní se v environmentalistické komunitě zvedla taková zvláštní vlna komentářů, že se vlastně tolik nestalo, že si příroda poradí, že tam díky požáru vyroste les lepší a přirozenější a dokonce (sic!) bez lidské pomoci. Bylo by hezké, kdyby to bylo motivováno jen prvoplánově uklidňováním veřejnosti, aby se nebála o osud přírody v zasažené oblasti. Jenže je za tím cítit semknutí komunity do kruhové obrany okolo skutečných viníků, kteří dovedli oblast NP do takového katastrofického stavu. A to není jen vedení NP v čele s Pavlem Bendou, ale i lidé, kteří mají ochranu přírody na starosti na Ministerstvu životního prostředí, dále ti, kteří takhle v téhle oblasti nesmyslně vyhlásili bezzásahové zóny v hospodářské monokultuře bez programu jak dosáhnout v takové situaci původního pestrého smíšeného lesa bez takovýchto excesů. Namísto toho znějí z této komunity i takové hlasy, že problém je v chalupách, které jsou v Mezné příliš blízko lesa.

. A tak je čas nejen na personální změny ve vedení parku, ale hlavně v nastavení celého systému. A nejen v Českém Švýcarsku.

1 1
možnosti

když zapálíte les, bude hořet kdekoliv...nevymýšlejte blbosti

0 0
možnosti
Foto

Tady je zase chytráků ...

1 4
možnosti
ZP

Ve Švejkovi se tomu říká být superarbitrován pro blbost.

3 1
možnosti
PK

P90e96t29r 98K11o27z77á89k

13. 8. 2022 9:09

Správa parku nemohla moc věcí dělat jinak, ale jak se říká po bitvě je každý generál a v diskusích na internetu to platí dvojnásob. Vezmu to tak trochu od konce.

1. Kdyby někdo chtěl před tímto požárem kácet lesy kolem obcí, všichni by řvali jak se ničí příroda! (samozřejmě po se to říká jinak) - navíc v Mezné kde shořeli tři domy je první zóna hned za jejich zahradami - zde by to dle zákonů neprošlo tak jako tak!

2. Kůrovcové dřevo za požárem není ani mu nijak nepomohlo. Ano suché dřevo sice hoří lépe, ale požár se šíří hlavně hrabankou, která zde byla díky nevhodné skladbě lesů opravdu extrémně silná. Přidejte k tomu pískovcové podloží, které extrémně rychle vysychá a členitost zdejšího terénu a je zaděláno na problém se kterým nelze nic moc dělat (myslím tím v časovém horizontu 10 - 20 let). Oheň vždy snadno šplhá nahoru a zde díky členitosti terénu přešel požár velmi rychle do korunového. Navíc krom hrabanky na živých jehličnanech je jehličí plné pryskyřice a ta hoří více než dobře! Pokud se k tomu přidá vítr, který požáru přidá na intenzitě, tak prostě hoří vše a to velmi rychle. Stačí se podívat na požár z roku 2018 ve Švédsku, kde stačilo v podobném lese bez roklí pár týdnů vyšších teplot a hasiči neměli šanci - a zde šlo o zdravý les!

3. Pro přírodu a obnovu parku do původního stavu se stalo to nejlepší co mohlo. Řekne to snad každý vědec, biolog atd. Les se velmi rychle obnoví viz. požářiště na Havraním vrchu a jsou i jiná místa, kde hořelo před delší dobou, která se sama obnovila a po 50 letech by to nikdo ani nepoznal! Přirozeně vzrostlý les je mnohem odolnější než ten uměle vysazený.

Do NP jezdím co by fotograf již opravdu dlouho a zdejší krajinu znám více než dobře, jen my lidé jsme si odvykli vidět mrtvý les (kůrovec - požár) a vidíme v tom hroznou tragédii, ale ono to tak není.

Kritizovat je hrozně snadné a zvlášť po takovéto události :(

17 4
možnosti
ZP

Pane Kozáku, dnes kdejaký líný hlupák vykládá že je vědec, mimo jiné se to týká ekologie a podobných pavěd. Co se týká fotografování v NP, tam fotí každý Lojza s mobilem.

4 1
možnosti
VJ

Nevím,težko říci- typické pre ekoteroristov, keď sa ukáže, aké následky má ich nečinosť.

1 2
možnosti
MN

Když tu čtu fanatiky obhajující "správu parku", dochází mi, že by měli být potrestáni ekoteroristé i za to jak masivně zdevastovali myšlení řady lidí. Není přece normální tleskat zkáze a hájit viníky. Nezapálil to nakonec úmyslně někdo z těchto podivínů? Každopádně by se tím měla policie důkladně zabývat.

4 11
možnosti
AK

A jak je chcete dopadnout,to vás nenapadlo?Taky by se mi líbilo je dopadnout a dát jim zaplatit alespoň malí díl celé akce,která stála miliony!!A jak chcete z toho obviňovat ředitele parku?On to snad nezapálil!!!

4 1
možnosti
  • Nejčtenější

Policisté v Krušných horách pátrali po patnáctileté dívce, našli ji mrtvou

1. května 2024  22:39,  aktualizováno  2.5 11:52

Policisté v Krušných horách od středečního večera pátrali po patnáctileté dívce z Ústí nad Labem,...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně

5. května 2024  18:28

Dotazy už se vyčerpaly, ale trenér libereckých fotbalistů Luboš Kozel si vzal na tiskové konferenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

Fila: gól číslo 10 před Trpišovským a Tvrdíkem. Jde do přípravy, oznámil kouč

6. května 2024  17:15

Jubilejní desátý gól sezony nemohl fotbalista Daniel Fila načasovat lépe. Kariérní milník slavil...

Pryč s ošuntělostí. Žatec se chystá vylepšit okolí historických hradeb

6. května 2024  15:31

Žatec po letech plánů podle všeho konečně vylepší okolí historických městských hradeb. Mají tu...

Město zachránilo synagogu, interiér vznikal podle jediné dochované fotky

6. května 2024  10:50

Desítky let ji nikdo neudržoval. Synagoze z první poloviny 18. století v Budyni nad Ohří na...

Teplice - Liberec 2:0, dvěma krásnými góly rozhodli Fila s Havelkou

5. května 2024  14:35,  aktualizováno  20:38

Po úvodním semifinále skupiny o Evropu mají k postupu blíže tepličtí fotbalisté, kteří doma...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...