Předlická ulice v Ústí nad Labem.

Předlická ulice v Ústí nad Labem. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Ústecký kraj chce místo sociální agentury vládní pomoc a reálnou strategii

  • 2
Ústecký kraj schválil vypovězení memoranda o spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Chce vyvolat jednání s vládou o řešení situace v regionu, kde je nejvíc sociálně vyloučených lokalit v zemi.

Ředitel Agentury pro sociální začleňování David Beňák pro ČTK řekl, že její činnost se zaměřuje zejména na přímou spolupráci s obcemi, takže její fungování v regionu ukončení spolupráce s krajem neohrozí.

„Memorandum mělo platnost ke konci roku a byli jsme připraveni jednat o novém na další tři roky. Změnili jsme názor po návrzích agentury ohledně řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov, které vyvolaly negativní odezvu,“ uvedl radní Miroslav Andrt (ČSSD).

„Také se nedaří tlumočit zbytku republiky specifičnost problémů, kterým tady čelíme. Došli jsme k závěru, že je lepší memorandum vypovědět,“ dodal Andrt.

Problémy v sociální oblasti se podle něj prohlubují. Z regionu odcházejí zejména mladí lidé a naopak na sever obchodníci s chudobou stěhují sociálně slabé. K tomu navíc prý přicházejí za vyššími sociálními dávkami chudí lidé ze Slovenska.

„Myslíme, že nadešel čas sednout ke společnému stolu s představiteli vlády a připravit reálnou strategii reforem ve městech, kde je koncentrace těchto problémů vysoká, a nasměrovat k nim dlouhodobé investice státu,“ navrhuje Andrt.

Andrt doplňuje, že tato strategie by měla daný jasný cíl a nesměla by se měnit s případnou změnou vedení měst po volbách, aby byla zaručena kontinuita.

Města nemají šanci si sama pomoci, říká krajský radní

Jednou ze základních změn by podle něj mělo být jiné nastavení rozpočtového určení daní závislé na počtu obyvatel.

„Města nemají šanci si sama pomoci, počet obyvatel klesá, ale problémy se kupí, protože města mají každý rok méně peněz,“ poznamenal krajský radní.

Agentura spolupracuje s dvaceti městy v kraji a za poslední tři roky dostala do regionu skoro miliardu korun na sociální začleňování. Podle Andrta jde o zprostředkované finance EU.

„Memorandum o spolupráci jsme vypověděli, ale jsme připraveni jednat dál o mnohem systémovějším řešení. Nelze spoléhat na finance EU. Řada věcí se podařila, avšak řada tříletých projektů ve městech končí a na pokračování finance nejsou,“ dodal Andrt.