Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Své diskusní příspěvky si budete moci kdykoliv „přenést jinam“, říká EU

Úniky osobních dat jsou dnes bohužel poměrně běžnou praxí. Zneužívají je jak takzvaní hackeři, tak i renomované výzkumné agentury. Nařízení Evropského parlamentu má situaci zlepšit. Zároveň však přidělá vrásky mnoha organizacím, médiím i podnikatelům, kteří budou muset opět investovat.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Acer

Dnes vám přinášíme první díl nového seriálu o reformě ochrany osobních údajů v EU. V praxi se pro toto nařízení používá zkratka GDPR.

Změny v ochraně osobních údajů

Dne 25. května 2018 nabude účinnosti nové evropské Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, ze dne 27. dubna 2016, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES).

Toto nařízení nahradí dosavadní směrnici o ochraně osobních údajů a jednotlivé národní úpravy, tedy v ČR zejména části zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Cílem tohoto nařízení je zavést v principu jednotnou úpravu ochrany osobních údajů v Evropské unii, i když ta nebude platit zcela bez výjimek, protože samotné nařízení umožňuje jednotlivým členským státům přijmout v některých oblastech odchylky.

Důležité je, že se nařízení, podobně jako předchozí směrnice, vztahuje jak na soukromé subjekty, tak na subjekty veřejné správy.

Nařízení přitom v mnoha ohledech navazuje na dosavadní předpisy, přesto však přináší některé nové povinnosti. Vzhledem k tomu, že osobní údaje jsou často zpracovávány v rámci různých informačních systémů, kde jakákoliv jejich změna vyžaduje delší přípravu, měly by všechny dotčené subjekty prověřit, zda na ně některé nové povinnosti nebudou dopadat, aby měly případně dost času na přípravu. Výhodu budou mít samozřejmě ti, kteří řádně plní své povinnosti podle českého zákona o ochraně osobních údajů, neboť některé z povinností, které na ně budou dopadat, již tak mají vyřešeny.

Mezi nové povinnosti, které začnou platit v květnu příštího roku patří např.:

  • Právo na přenositelnost dat.

Tato tzv. portabilita má umožnit uživatelům přenášet za určitých podmínek své osobní údaje mezi jednotlivými službami, zejména sociálními sítěmi, aniž by jim v tom mohl provozovatel takové služby bránit. Nutno dodat, že například Facebook nebo Google už export osobních údajů ze svých služeb uživateli částečně umožňují. Nicméně, nová povinnost nejen provozovatelům sociálních sítí uloží, aby uživatelům umožnili zpětně získat a přenést například i jejich diskusní příspěvky. Opatření se bude pravděpodobně týkat i webů jako je iDNES.cz. Podrobněji se o tomto tématu dočtete v příštím díle našeho seriálu.

  • Povinnost ohlašovat závažné úniky dat Úřadu pro ochranu osobních údajů.

I IP adresa může být osobní údaj

Soudní dvůr Evropské unie vydal poměrně zajímavý rozsudek, podle kterého je tzv. dynamická IP adresa za určitých okolností osobním údajem a podle toho se s ní má nakládat. Více ZDE.

hacker, ilustrace

Významnější únik dat musí postižená organizace nahlásit 72 hodin od zjištění úniku. Podobnou povinnost mají už dnes například poskytovatelé elektronických komunikací. Z poslední doby je známý případ operátora T-Mobile, kterému unikla osobní data zákazníků a dostala se až k výzkumné agentuře.

  • Povinnost pro vybrané subjekty jmenovat tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů.

Pověřenec bude osoba, která bude do určité míry dohlížet na plnění povinností ohledně ochrany osobních údajů uvnitř příslušné společnosti či orgánu.

Tato povinnost dopadne bez výjimky na orgány veřejné moci a jiné veřejné subjekty. U podnikatelů a ostatních soukromých subjektů dopadne zejména na ty z nich, u nichž je zpracování osobních údajů hlavní činností a jedná se o rozsáhlé, pravidelné a systematické monitorování fyzických osob. „Hlavní činnost“ přitom pravděpodobně bude vykládána poměrně široce tak, že se nemusí jednat o jedinou činnost, ale o činnost, bez které nemůže být hlavní činnost prováděna a která je v tomto rámci důležitou součástí provozu.

Novinka tak dopadne například na nemocnice, banky anebo pojišťovny. Naopak skutečnost, že někdo zpracovává osobní údaje svých zaměstnanců pro účely vyplácení mezd, ke vzniku povinnosti mít pověřence sama o sobě nepovede. Pověřenec sice nebude muset být přijat na plný úvazek, nicméně u některých funkcí nebude moci docházet ke kumulaci s nimi (např. pověřenec nesmí být zároveň ředitelem IT apod.). Bude však možné pověřence „sdílet“ mezi různými subjekty.

  • Vedení podrobné dokumentace ochrany osobních údajů.

Tato povinnost je již částečně zakotvena i v současném českém právu.

Pokuta až 20 milionů eur

Nové povinnosti např. čekají i ty podnikatele, kteří provádějí zpracování osobních údajů pro jiné osoby a jsou tedy tzv. zpracovateli. Zrušena naopak bude obecná registrační povinnost, která dnes platí (až na určité výjimky) pro všechny subjekty zpracovávající údaje.

K jednotnému výkladu nařízení na úrovni celé Evropské unie bude přispívat orgán složený ze zástupců jednotlivých národních úřadů zabývajících se ochranou údajů a evropského inspektora ochrany údajů, tzv. Evropský sbor pro ochranu osobních údajů, který bude přijímat mj. i společná výkladová stanoviska.

Jednotně jsou nově stanoveny i sankce za porušení povinností podle tohoto nařízení, které mohou dosáhnout až částky 20 milionů eur, či u podnikatele 4 % celkového ročního obratu, podle toho, která částka bude vyšší.

Navazující předpisy

Nařízení přitom nebude jedinou normou, která dozná změn v souvislosti s reformou ochrany osobní údajů. Minulý týden Evropská komise např. zveřejnila návrh tzv. Nařízení ePrivacy, které doplňuje Obecné nařízení o ochraně osobních údajů v oblasti elektronických komunikací a internetového prostředí a má nahradit dosavadní směrnici č. 2002/58/ES, o soukromí a elektronických komunikacích.

V dalších dílech našeho seriálu se blíže podíváme na jednotlivé povinnosti podle nové právní úpravy.

Autoři:
  • Nejčtenější

Hoffmann nechal vypnout rozhlas. Jako jeden z mála komunistů skončil ve vězení

v diskusi je 54 příspěvků

15. června 2024

Před 100 lety se narodil Karel Hoffmann, člen konzervativní kliky uvnitř KSČ, který během okupace v...

Vyhlídkový raketoplán Richarda Bransona letěl naposledy

v diskusi je 13 příspěvků

14. června 2024

Minulou sobotu se uskutečnil historicky poslední let raketoplánu SpaceShipTwo se čtyřmi pasažéry na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Apple naučil sluchátka nové kousky a chystá se zaplavit vaše obrazovky

v diskusi jsou 2 příspěvky

11. června 2024

Ačkoli byla konference WWDC především o novinkách v operačních systémech a představení „AI“ jako...

Když astronauti na ISS spali, diváky přenosu ze stanice vyděsilo vysílání

v diskusi je 6 příspěvků

13. června 2024  10:15

Americký úřad pro letectví a vesmír na jednom ze svých kanálů vysílá přímý přenos z Mezinárodní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Apple nám ukázal novinky a kde všude nasadil umělou inteligenci

v diskusi jsou 4 příspěvky

10. června 2024  18:27,  aktualizováno 

V pondělí začal Apple ukazovat novinky v softwarových produktech. Na každoroční konferenci WWDC se...

Ruské radary včasné výstrahy. Ani jim neprospívá válka proti Ukrajině

v diskusi je 5 příspěvků

17. června 2024

V předposledním květnovém týdnu ukrajinské drony zřejmě zasáhly ruské radarové stanice u měst...

Už 100 let mohou fotbalisté vstřelit gól přímo z rohu

v diskusi je 11 příspěvků

16. června 2024

Už 100 let mohou dát fotbalisté gól přímo z rohu. V červnu 1924 tuto možnost otevřelo svým...

Jakmile zacvaknou kola, přijde uvolnění. Z Austrálie domů v letadle z roku 1960

v diskusi je 5 příspěvků

16. června 2024

Na konci ledna přistála na letišti v Podhořanech nedaleko Chrudimi malá formace letadel v čele s...

Hoffmann nechal vypnout rozhlas. Jako jeden z mála komunistů skončil ve vězení

v diskusi je 54 příspěvků

15. června 2024

Před 100 lety se narodil Karel Hoffmann, člen konzervativní kliky uvnitř KSČ, který během okupace v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...