Volejbalová síň slávy uvítala Josefa Musila

Praha, Holyoke - Josef Musil, nejlepší český volejbalista minulého století, se dočkal významného ocenění. Jako první Čech v historii je od pátku členem mezinárodní Síně slávy. Do společnosti volejbalových legend byl přijat v Holyoke, v kolébce tohoto sportu v americkém státě Massachusets.

Byla zde odhalena jeho plaketa s výčtem úspěchů, která bude v Síni slávy natrvalo umístěna.  Stejné pocty se dočkali i Japonec Seidži Oko, Američanka Karolyn Kirbyová a v nepřítomnosti i Kubánka Mireya Luisová, jež nedostala vstupní vízum do USA.

Dvaasedmdesátiletý Musil byl v 50. a 60. letech famózním nahrávačem Vysokých škol Praha a československé reprezentace. Ta za jeho éry dvakrát vyhrála mistrovství světa, dvakrát evropský šampionát, v roce 1964 na olympiádě byla stříbrná a o čtyři roky později přivezla z Mexika bronz.

Kirbyová byla v letech 1992-94 třikrát vyhlášena mezinárodní federací FIVB nejlepší hráčkou světa. Na olympiádě v Barceloně vyhrála turnaj v plážovém volejbalu, který tehdy byl v programu ještě jako ukázkový sport.

Oko byl členem zlatého japonského týmu na OH 1972, Luisová zase slavila hattrick pod pěti kruhy s Kubánkami v Barceloně, Atlantě i Sydney.

Ceremoniálu v Holyoke se zúčastnil i další Japonec Jungo Morita, který byl do Síně uveden již vloni, ale tehdy se nemohl dostavit.

Český volejbalový svaz poskytl snímky z Holyoke, kolébky volejbalu v americkém státě Massachusets, kde byl nejlepší český volejbalista minulého století Josef Musil jako první Čech uveden do mezinárodní Síně slávy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž