Jihostroj České Budějovice: Miroslav Čajan (2), Petr Habada

Jihostroj České Budějovice: Miroslav Čajan (2), Petr Habada | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Volejbalová extraliga startuje. Českobudějovický Jihostroj je favoritem

  • 1
Volejbalová extraliga začíná ve čtvrtek 7. října. Českobudějovický Jihostroj do ní vstupuje z pozice favorita a diváky čeká v začínajícím ročníku extraligy několik změn. Fanoušci v Českých Budějovicích už neuvidí na postu libera Petra Habadu. Tým naopak posílil na postu blokařů.

"Jednoznačně je naším cílem finále," řekl manažer klubu Zdeněk Scheichl. Trenér Petr Brom je přece poněkud opatrnější. "V soutěži budou kvalitní týmy," připomněl. Myslel na stále se lepšící Zlín, Benátky a tradiční protivníky z Ostravy, Liberce i Kladna.

Pro diváky připravil v minulé sezoně třetí Jihostroj pro začínající ročník extraligy několik změn. Fanoušci v Českých Budějovicích už neuvidí na postu libera Petra Habadu.

"Z našeho klubu odešel po dlouhých osmnácti sezonách. Odvedl skvělý kus práce," konstatoval prezident klubu Jan Diviš. Habadovu zkušenost se pokusí nahradit mladý Juračka.

Jihostroj se posílil na postu blokařů. Aktivní kariéru však ukončil bývalý kapitán týmu Stanislav Pochop. Zůstává asistentem trenéra a je skautem.

Po dvou letech prožitých v klubu Paris Volley se do mateřského klubu vrátil Štěpán Smrčka. Dvoumetrový hráč s přezdívkou Smrk doplní dvojici blokařů Mach - Sukuba.

Na pozici přihrávajícího smečaře budou Jihočeši sázet na jihoamerickou krev. Angažovali Maxima Torcella. Trenér mužstva Brom si výkony odchovance z Buenos Aires v přípravných zápasech pochvaloval.

"Ví, o čem profesionální volejbal je," hodnotil výkony argentinského volejbalisty, který do Českých Budějovic přišel po působení ve španělské lize. Doporučil ho i jeho krajan Diego Bonini.

V přípravných turnajích byl Jihostroj v Dřevěnici třetí. V Chlumci nad Cidlinou se turnaj kvůli počasí nedohrál.V Bučovicích nepostoupil ze skupiny.

Doma mezinárodní turnaj pěti týmů vyhrál a v Liberci byl druhý. "Na soustředění jsme byli v Peci pod Sněžkou. Co jsme chtěli, jsme odpracovali," řekl dále Brom.

Zápasy doma bude Jihostroj hrát od 18 hodin. Hned na úvod má dva silné soupeře, tradiční rivaly. Ve čtvrtek 7. října se utká s Ostravou a hned v sobotu bude hrát s Kladnem. Oba zápasy odehraje Jihostroj před svými fanoušky.

Klub před sezonou organizoval soutěže o permanentky. Zájem prý byl nad očekávání. Fanoušci se na sezonu těší. Je známo, že v Českých Budějovicích je v současnosti nejvolejbalovější prostředí a největší návštěvy nejen v extralize. I pět titulů z minulých deseti sezon o tom svědčí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž