Volejbalistky znají sestavu pro ME

Jablonec nad Nisou - Trenér volejbalových reprezentantek Stanislav Mitáč se už rozhodl, kterých dvanáct hráček vezme na mistrovství Evropy do Turecka. Šampionát začne v sobotu 20. září a Češky mají v základní skupině v Antalyi za soupeře pět týmů, které se na předloňském šampionátu seřadily od druhého do šestého místa v pořadí Itálie, Bulharsko, Ukrajina, Nizozemsko a Polsko. Italky se navíc loni staly mistryněmi světa.

Poslední otazníky řešil Mitáč na postu libera, kde dal přednost Miloslavě Bublové před Markétou Tomanovou. Doma zůstane i útočnice Jana Šenková, účastnice loňského MS, z něhož zůstaly v kádru nahrávačka Jana Šimánková, smečařky Jana Havlová, Helena Horká a blokařky Kateřina Bucková, Jana Kalčíková i Milada Spalová.

Mitáčovým velkým přáním je dostat se do elitní osmičky, což se Češkám předloni nepovedlo. "Skupina je to nesmírně těžká, určitě o hodně těžší než ta druhá, ve které je domácí Turecko. Ale postoupili jsme až na poslední chvíli, byli jsme nasazení v posledním koši a nemohli si tedy moc vybírat," řekl trenér, jehož svěřenkyně vyhrály v letní části přípravy pouhé tři zápasy.

"Hráli jsme ale se samými silnými soupeři, protože zápasy proti slabším by nám toho moc nedaly," dodal Mitáč. Nicméně výkon jeho výběru ve středečním přípravném utkání proti Německu jej hodně rozladil. "Ve druhém a třetím setu jsem měl pocit, jako by bylo 20. dubna a my teprve začínali přípravu," posteskl si. Dnes večer se v Jablonci nad Nisou hraje odveta, na ME do Turecka zamíří české volejbalistky ve středu 17. září.

Nominace ČR:
Nahrávačky: Andrea Sieglová (Cannes/Fr., 27 let, 174 cm), Jana Šimánková (KP Brno, 23, 179), smečařky: Jana Havlová (Pesaro/It., 25, 180), Helena Horká (Köniz/Švýc., 22, 192), Petra Chalcarzová (KP Brno, 20, 179), Martina Novotná (Olymp Praha, 24, 191), blokařky: Kateřina Bucková (Cannes/Fr., 25, 190), Jana Kalčíková (Olymp Praha, 23, 192), Milada Spalová (Mylhúzy/Fr., 24, 189), univerzálky: Tereza Matuszková (Riom/Fr., 21, 191), Renata Paříková (Biel-Bienne/Švýc., 25, 187), libero: Miloslava Bublová (Suhl/Něm., 25, 174).

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž