Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Volejbalistky Střešovic zachraňují v extralize i otec s dcerou

  • 0
Jako byste deset let v kuse sledovali stále dokola stejný film. Tak si připadá trenér extraligových volejbalistek Tatranu Střešovice Vlastislav Novotný. "Neustále vyhráváme 1. ligu, ale v extralize vyhoříme," směje se tomu už Novotný.

K dalšímu pokusu udržet Tatran alespoň dva roky v nejvyšší soutěži mu letos bude pomáhat i jeho dcera Kateřina. "Je to naše jediné libero a jedna z klíčových hráček," říká o své dceři pyšně Novotný. Vzápětí však svou chválu rychle brzdí. "V týmu ale není výrazná individualita, věříme v kolektivní pojetí."

"Už jsem si říkala, že by mě snad pochválil," reagovala na slova svého táty Kateřina Novotná. "Holka to se mnou má asi trošku těžší," přidává zase svůj pohled otec trenér. "Mám na ni holt větší nároky. Vím, co v ní je, a chci to zní dostat," dodává.

"Je to už trošku lepší, ale první rok, co jsem přišla z juniorek, mi při zápasech strašně nadával. Víc než ostatním. Bylo těžké si zvyknout," vzpomíná Novotná. Nyní jsou spolu v extraligovém týmu Tatranu už tři roky. Předloni oba zažili poslední sestup Střešovic do 1. ligy. "Uhráli jsme za celý rok jediné vítězství. To se letos opakovat nebude. Máme za sebou tvrdou přípravu a věříme, že se dočkáme historické záchrany," říká sebevědomě Kateřina Novotná.

Její otec však zůstává realistou. Dobře ví, jak těžký rok má jeho tým před sebou. "Jsme jeden z nejchudších klubů soutěže. Nemůžeme mít vysoké cíle. Bude malý zázrak, když uhrajeme pár zápasů." Výhodou pro Tatran může být, že se z extraligy nesestupuje rovnou. Poslední tým tabulky čeká baráž s nejlepším prvoligistou.

"Možná se to zdá jako výhoda, ale mně se to nelíbí. Férový by byl přímý postup z nižší soutěže," říká Novotný. I on si totiž musel baráží letos na jaře jako vítěz 1. ligy projít. Naštěstí pro Střešovice úspěšně.

Nyní má tak Praha v extralize volejbalistek hned tři zástupce. Kromě Tatranu i Slavii a Olymp.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž