Volejbalistky Prostějova se radují z vyhraného míče

Volejbalistky Prostějova se radují z vyhraného míče | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Volejbalistky Prostějova získaly zlatý mečbol, Olomouc bronz

Pouze na začátku třetího finále volejbalové extraligy žen podlehly hráčky Prostějova soupeři z Brna a vlastní nervozitě. V dalších setech již nepovolily týmu Králova Pole víc než dvacet bodů a po výsledku 3:1 získaly v sérii druhý bod a mistrovský mečbol. Stejným výsledkem v souboji o třetí místo zdolala Olomouc Olymp a zajistila si bronzové medaile.

Čadovi vyšlo střídání

Prostějovský favorit má premiérový titul na dosah. "Po porážce v Brně v minulém zápase byly hráčky nervózní. Věděly, že právě třetí utkání je mohlo přiblížit k titulu. To ovlivnilo začátek střetnutí," uvedl kouč Hanaček Miroslav Čada, podle něhož tým podal zatím nejlepší výkon v celé sérii. Úvod přesto vyšel lépe hostujícímu celku díky riskantním servisům.

"Od druhého setu byl Prostějov lepší. V útoku, na rozehrávce i na servisu. Nedokázali jsme se bránit, jak bylo zapotřebí," uznal brněnský kouč Ondřej Marek.

Zlepšení prostějovské hry přineslo střídání Elishi Thomasové po prvním sadě za Gabiku Tomašekovou. Slovenská hráčka si udržela po celou dobu svého působení na hřišti vysoký standard. "Gabika celý tým zklidnila a nastartovala. S jejím příchodem se zlepšila mezihra, v níž jsme na začátku zápasu chybovali," ocenil svoji hráčku Čada.

"Ze střídačky bylo vidět, jak se děvčata v prvním setu trápila. Na hřiště jsem šla s tím, že jim zkusím pomoci na bloku a přinesu do zápasu oživení. Snad se po podařilo," usmála se po zápase Tomašeková.

Čtvrté finále, které již může celou sérii ukončit, se hraje ve středu v Brně od 17 hodin.

O bronzu rozhodla kvalita

Slavit se už začalo v Olomouci. Vysokoškolačky v sérii o bronz zdolaly obhájce titulu Olymp Praha 2:1 na zápasy. V rozhodujícím utkání svěřenkyně Jiřího Teplého ztratily jen set a zaslouženě skončily třetí. "Každá medaile je úspěch. Bronz bereme jako pozitivum," těšil se Teplý.

Ačkoliv v loni vysokoškolačky získaly stříbrnou medaili, když nestačily právě na Olymp, letos ve vzájemných střetnutích s Pražankami ukázaly větší kvalitu. "Ano, byla to naše větší kvalita, která rozhodla. I v Praze jsme už byli blízko k vítězství. Ve třetím zápase jsme se uklidnili a třetí čtvrtý set jsme zvládli přesvědčivě," poznamenal Teplý s tím, že třetí místo nepovažuje za strop týmu. "Záleželo na štěstí. Loni jsme ho měli, letos v semifinále ne. To se nám nevydařilo.

Myslím, že Brno, my a Olymp si místa rozdělíme spravedlivě. Prostějov je někde jinde," zauvažoval dlouholetý kouč olomouckých volejbalistek i nad průběhem finále. Další dny budou patřit oslavám bronzu. "Dílčí oslavy už proběhly. Holky mezi sebou slavily, ale oficiální nás teprve čekají," pousmál se Teplý.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž