Zlínští volejbalisté slaví úspěšnou akci.

Zlínští volejbalisté slaví úspěšnou akci. | foto: MAFRA

Volejbalisty Zlína prověří ve výjimečně náročné sezoně tři soutěže

  • 0
Podobnou výzvu zažili volejbalisté Zlína naposledy před čtrnácti lety. Obhájci extraligového bronzu ve čtvrtek vstoupí do sezony, kterou vyšperkuje účast v evropských pohárech.

Za bronzový úspěch zaplatili odchodem dvou nejvíce bodujících hráčů. Přesto trenér volejbalistů Fatry Zlín Roman Macek věří, že postavil konkurenceschopný tým, který obstojí v extralize i evropských pohárech, kam se klub vrací po dlouhých 14 letech. „Bude to výjimečně náročná sezona,“ ví Macek.

Po pozvolném rozjezdu, který obstarají tři říjnová kola v extralize, čeká jeho celek předvánoční kvapík. Za sedm týdnů stihne osm zápasů v nejvyšší soutěži, minimálně dva duely v Českém poháru a hlavně dvojboj v Poháru CEV s Dynamem Moskva.

„Cítím se jako zlínský fotbalový trenér, když by na místní stadion měl přijet Real Madrid,“ řekl Macek na adresu ruského gigantu bezprostředně po losu. První střetnutí sehraje Fatra ve své hale 6. listopadu od 17 hodin, k odvetě vyrazí o dva týdny později.

Pro Zlín to přitom nebude jediná konfrontace s evropskými soupeři. Pokud vypadne, přesune se do Vyzývacího poháru. „A to si ještě někteří hráči přidají vložený víkend v Římě, kde budou reprezentovat univerzitu na evropských dnech volejbalu,“ zmínil Macek.

Zatímco Dynamo disponuje širokou soupiskou, Zlín si musí vystačit s tuctem hráčů. Úzkého kádru se však Macek nebojí. „Bude toho hodně, ale proto jsme se herně intenzivně připravovali. V pěti dnech jsme odehráli sedm utkání a zvládli je,“ podotkl kouč Zlína.

Příprava se týmu stejně jako loni vyvedla náramně. Na turnajích neskončil hůře než druhý. Po pěti letech ovládl Zlín Cup a v generálce v Odoleně Vodě porazil tři účastníky extraligy včetně ambiciózního nováčka Karlovarsko, které koupilo extraligovou licenci do Starého Města.

„Většinu turnajů jsme hráli úplně naplno v základní sestavě. Hráči musí do sebe dostat pocit vítězství,“ vysvětluje Macek svoji filozofii.

Tou další je sázka na vlastní odchovance. Reprezentační smečaře Adama Bartoše s Kostolánim nahradil klub ze svých zdrojů: „Jestliže naši mladší hráči na to výkonnostně mají - a já věřím, že ano - tak proč přivádět cizince.“

Jak na tom obhájci bronzu jsou, naznačí příští tři dny. Stejně jako loni odstartují extraligu doma proti Ostravě, pak si opět před svými fanoušky zopakují čtvrtfinálový souboj s ČZU Praha. Oba zápasy začínají shodně v 17 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž