Českobudějovický Augustin Andy Guevata Rojas se snaží v útoku uspět proti

Českobudějovický Augustin Andy Guevata Rojas se snaží v útoku uspět proti trojbloku Poitiers. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Volejbalisté Českých Budějovic zahájili pouť Ligou mistrů porážkou

  • 2
Chtěli oslavit historicky první výhru v Lize mistrů, jenže realita byla jiná. Volejbalisté Českých Budějovic ve svém úvodním duelu ve skupině D podlehli v domácím prostředí francouzskému šampionovi z Poitiers 1:3 na sety.

"Soupeře jsme se nezalekli, přestože to byl favorit. Kluci bojovali a za to je musím pochválit," řekl trenér Jihočechů Jan Svoboda v televizním rozhovoru. "Poitiers nás převýšil na servisu, jinak to bylo poměrně vyrovnané v obraně. Soupeř ale útočil na vysoké procento a mrzí mě především lacino ztracený třetí set," doplnil kouč.

"Oba týmy snily svůj sen o vítězství. Domácí hráli velmi dobře, a proto jsem moc rád, že jsme zápas v Budějovicích zvládli," podotkl kouč Poitiers Olivier Lecat.

V touze poprvé v historii klubu dosáhnout na výhru v Lize mistrů Jihočeši před sezonou výrazně posílili kádr, ale v prvním utkání prestižní soutěže triumfovat nedokázali. Precizní obranu Poitiers dokázali rozebrat jen ve druhém setu. V něm se za tradiční podpory bubeníků a trubačů chytil univerzál Novotný a na bloku zářil venezuelský smečař Rojas.

Fotogalerie

Jinak ale v utkání hrála prim výborná obrana francouzského mistra. Českobudějovičtí se těžko dostávali přes pevné bloky soupeře a hráči Poitiers často i chytali míče v poli. Při podání pak zlobil domácí výběr servisem Lopes.

Volejbalisté Budějovic se hodně hecovali, snažili se bojovat, ale občas zbytečně kazili servis a dělali nevynucené chyby, které je srážely, tak jako ve čtvrté sadě. V té měli domácí dlouho dvoubodový náskok, ale přišli o něj a zápas ztratili. "Nevydrželi jsme tlak, měli jsme soupeře pod sebou, ale udělali jsme laciný chyby," řekl Svoboda.

Za týden pojedou Jihočeši do Itálie, kde se utkají s favoritem skupiny Cuneem a první kolo zápasů zakončí doma s německým Unterhachingem 13. prosince.

Volejbalová Liga mistrů, 1. kolo skupiny D

České Budějovice - Stade Poitiers (Fr.) 1:3 (-20, 22, -14, -20)
Nejvíce bodů:
Rojas 15, Sukuba 10, Novotný 9 - Čulafič 23, Marechal 17. Rozhodčí: Adler (Maď.), Jacyna (Pol.). Čas: 101 min. Diváci: 1 500.

Další utkání: Unterhaching - Cuneo 1:3 (16, -16, -23, -23).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž