Český volejbalista Ondřej Hudeček | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Trpký konec kapitána. Představoval jsem si ho jinak, kývl Hudeček

  • 3
Konec. Kapitán a smečař národního mužstva volejbalistů Ondřej Hudeček v nedělním utkání s Bulharskem ukončil reprezentační kariéru. Loučil se v Opavě. Právě tam, byť reprezentoval už i předtím, za Česko poprvé nastoupil v soutěžním utkání v základní sestavě.

Bylo to v květnu 2004 v kvalifikaci mistrovství Evropy proti Ukrajině. Tehdy Češi vyhráli 3:0 a posléze postoupili na šampionát. Tentokrát jim to nevyšlo. Na mistrovství světa si nezahrají, protože v kvalifikaci neuspěli. Rozhodla první prohra 0:3 s Nizozemskem.

"Ten konec jsem si představoval jinak," přiznal 32letý odchovanec Českých Budějovic. "Čekal jsem, že už na Evropě uhrajeme nějaký výsledek, ale realita je bohužel jiná. S tím se nedá nic dělat."

Proč vůbec končíte?
Volejbal je specifický v tom, že má během roku dvě sezony, klubovou a reprezentační, která je od května do září. Už cítím, že tělo trochu stárne. A ještě chci nějakou dobu hrát venku. Na to si potřebuji nějakou energii schovat.

Nezviklá vás ani česká účast ve Světové lize?
Samozřejmě jsem o tom přemýšlel. Ale to bych to rozhodnutí mohl odkládat každý rok, každý rok je nějaká důležitá akce. Kvalifikace, Evropská i Světová liga, šampionáty.

Kdy jste se rozhodl, že skončíte?
Když mi trenér Zdeněk Šmejkal telefonoval v prosinci, tak jsem si říkal, že toho nechám, přece jen by měli hrát více mladí kluci. Ale kouč stál o mou pomoc, a tak jsme se ještě domluvili. Neváhal jsem, nechtěl jsem ho v tom nechat.

Nezměnil by vaše rozhodnutí ani postup na mistrovství světa?
V tom případě by se o tom ještě možná dalo debatovat, ale... To tělo mě už limituje. Vítězství sice motivuje, ale v reprezentaci jsme už nějakých jedenáct let a vím, jak je to náročné přes léto. O konci jsem už přemýšlel dlouho. Není to žádné unáhlené rozhodnutí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž