Liberecký volejbalista Martin Ticháček (uprostřed) smečuje přes ústecké Filipa

Liberecký volejbalista Martin Ticháček (uprostřed) smečuje přes ústecké Filipa Nesvačila a Jakuba Jůnu. | foto: Petr Kreutzer, MF DNES

Volejbal v Ústí kolabuje, hrozí bankrot, výprodej i stěhování

  • 12
Nad ústeckým volejbalem se smráká. Zase. Možná se blíží krach jako v roce 1999, kdy kvůli finanční tísni museli extraligu v slzách prodat do Perštejna.

"Od 1. ledna přecházíme na poloprofesionální režim," oznámil v Deníku generální manažer klubu Miroslav Přikryl. Jeho celek je přitom v elitní soutěži pátý a bez potíží by mířil do play-off.

Jenže kdoví, v jakém složení soutěž dokončí. Variant je víc. "Po další schůzce s městem si řekneme, jak to dohrajeme. Jestli půjdu pryč já plus několik kluků a zůstanou jen ústečtí hráči s dorostenci," nastínil jednu z možností ústecký trenér Miroslav Malán.

Ta schůzka poslední naděje se uskuteční příští týden. A pak? Děj se vůle... finanční.

"I před hráči jsem říkal, že nechci nikam utíkat. Ale pokud by to rozpočtu ulevilo a můj plat by pomohl hráčům, radši odejdu já, a ať to dotrénuje Milan Bican," rozhodl se Malán. "Navíc my teď ani plat nedostáváme. Někomu se dluží víc, někomu míň, ale chápu, že pro volejbal se peníze neshání lehce. Nejsme fotbal ani hokej."

Ústecký volejbal skomírá, možná i umírá. A už se slétají supi. "Kontaktovali nás zájemci, kteří by od nás chtěli extraligovou licenci odkoupit," přiznal Přikryl.

Mužstvo už opustil smečař Nesvačil a možná ho budou následovat další. Klub hráčům ponižuje smlouvy. "Nerad bych, aby někdo odcházel, ale rozumím klukům. Ústečtí se určitě budou snažit sezonu nějak domlátit. Ale třeba Kramár má v Havířově těhotnou manželku, ani bych se nedivil, kdyby šel pryč. Má to složité," uvědomuje si Malán. "Ale já pořád doufám, že se z toho dostaneme."

Trýznivá budoucnost je dennodenním tématem. "Kabina to vnímá - a těžce. V zápasech nebude problém, hráči jsou bojovníci, volejbal je baví a na trable zapomenou. Ale jinak to dobré není, protože všichni se tím zabývají jak v šatně, tak na tréninku. Nemáme ten správný klid na práci," stýská si trenér Malán, jehož celek ve čtvrtek od šesti večer hostí ČZU. "Mě tady trošku drží moje žena, která mi i finančně pomáhá. Bez ní by to nešlo. Kluci to mají podobné."

V klubové kase chybí peníze, vyschla jako stará studna. Generální partner se nenašel. "Návrh městského rozpočtu pro nás není dobrý, finanční pomoc se navíc ještě zkrátí. Naše naděje je už jen v oblasti zázraku. Ústeckému volejbalu hrozí osud jako před deseti lety, kdy zmizel z extraligové mapy," vyřkl Přikryl krutý ortel. Právě on vzkřísil ústecký volejbal a držel ho nad vodou, teď s ním jde i ke dnu.

1995, 1997, 1998. Ústecká Setuza válcovala českou konkurenci, slavila tři tituly. Jenže pak zbankrotovala a šest let trvalo, než se v krajském městě znovu chodilo na extraligu. Nově postavený klub SK Volejbal ale může taky padnout.

"Věčná škoda. Volejbal k Ústí patří, je tady perfektní prostředí," podotýká Malán. "Pokud si lidi myslí, že potřebujeme horentní sumy, není to pravda. Stačí nám něco na přežití." Jenže ani to se už v Ústí hráčům nedostává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž