Čeští volejbalisté chystají útok v duelu s Francií.

Čeští volejbalisté chystají útok v duelu s Francií. | foto: fivb.com

Zpočátku nefungovala chemie týmu, zní z volejbalové reprezentace

  • 0
Volejbaloví reprezentanti zápasy s Japonskem letošní Světovou ligu začínali a se stejným protivníkem ji po měsíci i zakončí. „Budou to ale jiné zápasy,“ upozornil blokař Jakub Veselý. „Od těch prvních zápasů jsme se posunuli dále. Věřím, že teď máme větší šanci uspět než v těch úvodních zápasech.“

Co se za ten měsíc změnilo?
Jsme sehranější. Potřebovali jsme více času, více tréninků, abychom se sehráli, protože náš tým se oproti minulému roku obměnil. Jeho chemie zpočátku nebyla taková jako loni. Potřebovali jsme si ujasnit, co hrát a v jakém postavení.

Tou chemií jste myslel i to, že si někteří hráči navzájem nesedli?
Jde o sehranost týmu. Minulý rok tu byli v hojném počtu kluci z Budějovic, tvořili osu týmu. Teď se to trochu změnilo. Na univerzála přišel Honza Štokr, museli jsme se navzájem přizpůsobit, což chtělo čas, ale minule s Koreou jsme už sehráli dva výborné zápasy. Je to na dobré cestě.

Jak těžké je pro blokaře pohlídat si na síti rychlou hru Japonců?
V těch prvních zápasech se nám to nedařilo. Víme, že jim hodně hraje účko (univerzál), uhrává všechny těžké a důležité balony, takže když se nám ho podaří ubránit, mohli bychom je přehrát.

Co vám ukázaly dosavadní zápasy Světové ligy směrem k zářijovému mistrovství Evropy?
Je to pro nás i taková příprava. Zvlášť v těch prvních zápasech v zahraničí bylo vidět, kde ztrácíme. Doufám, že trenéři to podle videa přečtou a v přípravě v srpnu se budeme soustředit na věci, které nám nejdou.

A to je co?
Bylo toho více. Především šlo o disciplinovanost v obraně - jak na síti, tak v poli, to jsme neměli vůbec ujasněné, pořádně jsme nevěděli, kde máme stát. V tom jsme se podle mě už zlepšili. Jde také o podání, ale to je taková individuální záležitost podle toho, jak si kdo věří. K tomu musíme dodržovat i nějaké taktické servisy. Když nám to jde, tak se nám hraje lépe. Hodně jsme se natrápili i na ztrátu, ale i to je už lepší. V srpnu, kdy bude pokračovat příprava, se budeme mít od čeho odrazit.

Na co byste pozval fanoušky?
Prostě na Japončíky. Je to exotický soupeř, který tu asi nebude každý rok k vidění. Navíc čekám dlouhé výměny a dobrý volejbal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž