Liberecký volejbalista  Jan Gabalov útočí přes brněnskou obranu.

Liberecký volejbalista Jan Gabalov útočí přes brněnskou obranu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Volejbalový babylon. Dostávám stále větší výzvy, říká kouč Brna

  • 0
Čeština, angličtina a ruština zněly z kabiny brněnských volejbalistů už loni. Teď se nově přidala ještě španělština. Jiný jazyk totiž nový kolumbijský blokař Renzo David Mendoza, kterého přivábil manažer Volejbalu Brno Martin Gerža, neumí. „Zdá se mi, že Martin přede mě staví čím dál větší výzvy,“ pousměje se brněnský trenér Ondřej Marek.

Už minulou sezonu mu dalo řádně zabrat, aby se se svými svěřenci domluvil. Na rozdíl od většiny českých hráčů anglicky neuměl, alespoň si pamatoval základy ruštiny ze školních let. „Nejhorší je, když máte 30 sekund time-out a musíte něco rychle vysvětlit,“ popisuje Marek. „Nejlepší proto je vzít tužku s tabulkou a nakreslit to.“

I přes jazykovou bariéru si Brňané na palubovce rozuměli náramně. Po 22 letech bez medaile získali na jaře stříbro a mezi elitu chtějí patřit i letos. První domácí duel rozehrají vicemistři sídlící v Kounicově ulici zítra od 18.00 proti Odoleně Vodě. Kromě aktuální formy bude zajímavé sledovat, jak do týmu zapadly nové posily ze zahraničí – americký smečař Dalton Ammerman, ruské libero Alexander Ščerbatych a kolumbijský reprezentant Mendoza. „Ten se ale musí nejprve aklimatizovat,“ podotýká kulantně manažer Gerža. Vytáhlý Jihoameričan, kterého brněnským funkcionářům doporučili zahraniční trenéři, je tak spíš v Česku zatím úkazem.

Do Evropy počátkem října doletěl nalehko, jen v tričku a kraťasech. „Přitom jsme mu říkali, ať se podívá na předpověď počasí,“ kroutí hlavou Gerža. Mendoza vyrazil do světa bez větších znalostí angličtiny. „Ale výborně reaguje na znakovou řeč. Jinak nám se španělštinou pomáhá jedna slečna,“ líčí manažer. „Taky mu dělá potíže dochvilnost, deset minut zpoždění pro něj nepředstavuje žádný problém,“ doplňuje Marek. „I ve hře má spoustu nedostatků, ale nahrazuje je neskutečným výskokem. K tomu má dlouhé paže. Až se s námi lépe sehraje, může být velkým přínosem,“ věří kouč.

Extraligu však Brňané zahájili bez kolumbijského blokaře, v úterý podlehli obhájcům titulu z Liberce 2:3 na sety. „Bylo tam hodně chyb, ale nemáme se za co stydět,“ myslí si brněnský kapitán Michal Hrazdira. „Kdyby mi někdo před zápasem řekl, že prohrajeme pouze o set, nevěřil bych. V takové sestavě jsme naskočili poprvé.“

A co teprve až Brňané překonají jazykový babylon...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž