Brněnský volejbalista Radim Hruška na podání.

Brněnský volejbalista Radim Hruška na podání. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Postup = díra v rozpočtu. Brněnské volejbalisty trápí výlet na Azory

  • 1
Není pohár jako pohár. Zatímco pro fotbalisty znamenají evropské soutěže zlatý důl, v halových míčových sportech představují po finanční stránce černou díru. Čerstvou zkušenost s tím mají brněnští volejbalisté.

Strávit předvánoční týden na Azorských ostrovech? Pro spoustu lidí ideální relax, pro Volejbal Brno nepříjemná šlamastyka.

Osmifinále evropského Vyzývacího poháru připravilo Brňanům cestu právě na území patřící Portugalsku a ležící 1 500 kilometrů hluboko v Atlantiku.

„Azory se staly vyhledávanou turistickou destinací, takže dostat se tam před svátky je poměrně neřešitelná věc, protože všechny lety jsou vyprodané,“ popisuje klubový manažer Martin Gerža.

Speciál jeho tým využít nemůže, odložit duel také nejde, takže jako jediné řešení se ukázala týdenní odysea. „Odletíme v úterý ráno a vrátíme se další pondělí večer. Na místě strávíme celkem čtyři dny,“ přibližuje Gerža.

Pro hráče to možná bude příjemný oddech, pro manažera však pořádná starost. Taková výprava spolkne spoustu peněz a volejbal není zrovna bohaté odvětví.

„Dokonce jsme seriózně zjišťovali, jaká je pokuta za odstoupení z evropského poháru. Ale horší by bylo, že by nám to minimálně na dva roky uzavřelo cestu do něj,“ informuje Gerža.

A Brňané se pohárových dobrodružství ani přes vysokou cenu vzdát nechtějí. „Když vyjde los a k soupeři se dá letět nízkonákladovou společností nebo jet autobusem, vychází dvojutkání asi na 150 tisíc korun,“ informuje Gerža. Loni tak Brňané za dva dvojzápasy zaplatili 300 tisíc, letos to však kvůli exotické destinaci bude dvojnásobek.

Sportovní úspěch pak paradoxně může přidělat další vrásky. „Určitě to není tak, že bychom nechtěli postoupit. Ale z hlediska financí by to problém byl,“ neskrývá Gerža.

Tuto svízel nejspíš Brňané nebudou muset řešit, ve středečním prvním utkání totiž celku s názvem Fonte Bastardo podlehli doma 0:3. Po vyřazení z Poháru CEV je tak nejspíš čeká i rychlý konec v nižším poháru.

Přesto se Brno do evropských soutěží pravidelně vrací, zatímco jiné celky z vyšších pater extraligy je ignorují. „Řekl bych, že se jim nechce nebo nemají chuť se cpát nahoru. My ano, protože máme samé mladé kluky, kteří se dají posunout do vyšších sfér. V pohárech se hráči dostávají do evropských statistik a víceméně je tím prodáváme,“ vysvětluje Gerža.

Jiný zisk z evropské mise neplyne. „Ve volejbale jde o peníze jenom v Lize mistrů, a to až při postupu do Final Four,“ sděluje brněnský manažer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž