Smečař Novák získal s Paříží svůj šestý titul

  • 2
Paříž - Svůj šestý titul mistra Francie oslavil v sobotu večer český volejbalista Jiří Novák. S týmem Paris Volley vyhrál finálovou sérii nad Poitiers 2:0 na zápasy a stylem start - cíl dorazil za obhajobou. Pařížané využili slabší sezony největších rivalů a v lize neměli konkurenci, vyhráli základní část a hladce prošli i zkráceným play-off.

"Letos to byla hodně vydařená sezona," souhlasí Jiří Novák, který s pařížským klubem spojil svoji kariéru, vyhrál zde i Ligu mistrů a letos se dočkal už šestého titulu.

"Volejbalová veřejnost nám tentokrát moc nepřála. Proti nám hrál ve finále mladý a ambiciozní tým se čtyřmi francouzskými reprezentanty, a tak by všichni raději na prvním místě viděli Poitiers," myslí si český smečař.

První finálový zápas na hřišti soupeře Pařížané vyhráli až v tie-breaku, a také včera se už už schylovalo ke zkrácené hře. "Ve čtvrtém setu jsme prohrávali 17:20, ale oni se v závěru pokakali víc než my," usmívá se Novák.

Dramatický čtvrtý set Paříž vyhrála 25:23 a po celkovém vítězství 3:1 mohla začít slavit titul.

Tým z francouzské metropole před sezonou hodně obměnil kádr, přesto se mu podařilo obhájit loňský titul. "Přišlo několik mladých kluků, kteří ve svých klubech buď skoro nehráli, nebo ještě nic velkého nedokázali. Ale tady se rychle dokázali zapracovat do týmu, a nakonec nám moc pomohli. Už za ně mám z titulu velkou radost," říká šestinásobný šampion.

Obhájcům titulu přišla vhod i slabší forma soupeřů. Tradiční rival Tours vůbec nepostoupil do čtyřčlenného play-off o titul, předloňský mistr Cannes vypadl v semifinále.

"Tours mělo trochu smůlu. Zranil se jim univerzál, libero museli vyhodit, protože se neosvědčilo, takže se jim rozpadl tým. Trochu namistrovaní hráči pak nezvládli tlak a v boji o play-off neuspěli," soudí Novák.

Výpadek Cannes český volejbalista přisuzuje slabší motivaci: "Vyhráli Francouzský pohár, a tím si zajistili účast v Lize mistrů; hlavní cíl tedy měli splněný. Když pak v Poitiers ztratili zápas, v němž vedli už 2:0, tak podle mého soudu ztratili morální síly."

Ve 32 letech Jiří Novák ještě nemyslí na konec úspěšné kariéry. "Smlouvu mám ještě na dva roky, takže se pokusím hrát o další tituly. Ze sedmi hráčů nejužšího kádru nás pět zůstane, takže budeme mít i za rok vysoké ambice."

Zatímco Kamil Baránek z týmu poražených finalistů míří z Francie rovnou na sraz české reprezentace, Jiří Novák si plánuje na léto odpočinek. "Teď bych potřeboval berle," říká s nadsázkou. "S reprezentačním trenérem Haníkem jsme domluveni, že pokud to bude zapotřebí, pomohl bych v olympijské kvalifikaci," uzavírá zkušený volejbalista, který naposledy reprezentoval na ME v roce 2005.

Kompletní výsledky francouzské ligy ZDE

Jiří Novák oblékl reprezentační dres naposledy na mistrovství Evropy v roce 2005.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž