Volejbal - ilustrační foto

Volejbal - ilustrační foto | foto: www.cev.lu

Výměna hráčů, nové dělo - hradečtí volejbalisté šplhají do špičky

  • 0
Když si volejbalisté Slavie Hradec Králové letos po neúspěšné baráži koupili prvoligovou licenci a hlásali, že tentokrát zaútočí na přední místa, kdekdo si myslel, že skáčou jen z bláta do louže. Avšak co hradecký klub slíbil, to zatím dodržuje. Po šesti zápasech udivuje v 1. lize třetím místem. Tam se "sešívaní" naposledy vyhřívali v roce 1991.

"To byla ještě úplně jiná parta. Tenkrát to vážně šlapalo," vzpomíná na báječná volejbalová léta ve městě současný trenér Slavie Hradec Králové František Lilko.

Hradečtí se protáhli do špičky jako hadi. Z šesti odehraných zápasů vyhráli čtyři, mezi prsty jim proklouzly jen dva. Ten s Kladnem a další smolný na hřišti Matematicko-fyzikální fakulty Praha.

"Naší největší slabinou je servis. Naše plachta letí moc vysoko nad sítí a nemá dostatečnou rychlost," uvědomuje si Lilko. V cizích halách právě tahle zbraň chybí.

Ideálním výkonům nepomáhá ani absence stabilního libera Matějovského. Proto venku není nově složený výběr tolik úspěšný, ale v prvních dvou domácích zápasech v 5. a 6. kole sílu ukázal.

Přispívá k tomu technická novinka, kterou při trénincích už dávno využívají extraligové týmy: dělo suplující podání. Toto zařízení střílí míče rychlostí až 130 km/hod. a pomáhá v tréninku příjmu. Prvoligové kluby s tímto zařízením obvykle nepracují.

"U nás ho využívají hlavně libera a nahrávači. Kluci už toho mají nahráno tolik, že je z toho ruce nebolí. Výsledky se dostaví do dvou měsíců," slibuje si Lilko. Do té doby jeho tým čeká duo zápasů s nejsilnějšími soupeři. Po nich kouč uvidí, kam jeho tým může letos dojít.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž