Rybníček zůstává na smeči. A baví ho to

  • 4
Opava - Volejbalista Jakub Rybníček přišel před sezonou do Opavy z Kladna jako elitní univerzál. Jenže kvůli problémům s útočníky, kteří Opavským chybějí, se dostal na post smečaře. "Je to pro mě změna, ale ne negativní," řekl Jakub Rybníček. A všiml si toho také reprezentační trenér Zdeněk Haník. Ten pozval Rybníčka do širšího výběru před předolympijskou kvalifikací jako smečaře...

"Ostatně svými parametry ani nejsem úplně univerzál," tvrdí Rybníček.

"Už jsme se o tom s Jakubem bavili. Chce hrát přihrávajícího smečaře a zatím to zvládá výborně," řekl opavský trenér Martin Demar. "Nevidím v tom problém."

Kouč upozornil, že Opavští stále mají málo hráčů.

"Také proto zatím bude na smeči," podotkl. "Pokud ale koupíme smečaře a bude dobrý, pak by se Jakub mohl vrátit na post univerzála. Nyní ale vyhráváme s Rybníčkem na smeči. A podobné to bylo i v minulé sezoně s Janem Svobodou. Pendloval mezi smečem a účkem a play-off pak odehrál skvěle jako univerzál."

Jakub Rybníček o svém novém postu říká: "Hrát na smeči v podstatě ani neumím, ale motivuje mě to, abych se snažil víc. Pořád mám problém s přihrávkou."

Právě v tom je jeden z rozdílů mezi smečaři a univerzály.

Smečaři musejí i přihrávat, zatímco univerzál bývá největším bijcem týmu. Měl by se soustřeďovat především na útok z pravé strany sítě i ze zadních pozic.

Opavští po tom, co pustili Američany Dusharmeho a Kelluma a maďarského reprezentanta Szabolcse, získali makedonské smečaře bratry Atanase a Vladimira Milevovy.

Přesto Rybníček zůstává na místě smečaře. "A ani se nechci na post univerzála vracet," podotkl. "Pokud mi to bude fungovat, chci si nový post vyzkoušet. Třeba i to je cesta, abych se zase o něco posunul dál."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž