Kouč zlínských volejbalistů Roman Macek

Kouč zlínských volejbalistů Roman Macek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Z Evropy do extraligy. Potíže jsou přirozené, tvrdí zlínský kouč Macek

  • 0
Páté místo v extralize a postup do osmifinále Vyzývacího poháru. Tak vypadá podzim v podání volejbalistů Fatry Zlín. „Nemůžu říct, že bych byl nespokojený,“ hodnotí hlavní kouč mužstva Roman Macek v poločase sezony.

Macek dodává: „Vždycky na sebe můžeme být náročnější, ale byly momenty, kdy měly výsledky a hra kvalitu, což platí zvláště pro domácí zápasy. Škoda utkání s Budějovicemi, které jsme nedotáhli do vítězství 3:1.“

Zdá se ale, že přechody mezi evropským pohárem a extraligou dělají týmu problémy.
S tím jsme počítali. Je to přirozené. Bylo to tak i před lety, když jsme hráli Ligu mistrů. Soupeři v Evropě hrají jiný volejbal a trvá, než se hráči přeorientují. Do toho cestování, změna času a míčů. Poháry se hrají s Mikasou a přechod na míče Gala je náročnější než naopak. Ale není to výmluva, jen konstatování.

27. ledna hrajete odvetu osmifinále v ruském Novém Urengoji. Už máte všechno zajištěné?
Letíme den předtím nad ránem s mezipřistáním v Moskvě. Vracet se budeme den po zápase. Moc na výběr jsme neměli, protože do Urengoje létá jeden spoj za den.

Neštve vás, že dva dny po zápase na Kypru jste museli hrát hned extraligu v Příbrami?
Kypřani měli právo hrát ve čtvrtek a sobotní termín extraligy je daný. Ani jsme se do přesunů nechtěli pouštět. Je pravda, že Příbram jsme výsledkově odnesli nejvíce (1:3), ale kdybychom za stavu 1:1 proměnili pět setbolů, vůbec bychom se o tom nebavili. Přijít o vedení 24:19 snad ani nemá cenu komentovat. Naštěstí jsme pak v následujícím zápase v Ústí vylezli z problémů a vyhráli 3:2.

Díky tomu jste pátí, ale jen o skóre před Odolenou Vodou a na první nepostupové místo do play-off máte náskok čtyř bodů.
Vnímáme to. Bavíme se o tom neustále, že liga je letos vyrovnanější než dříve. Snad to nezakřiknu, ale naší velkou devizou jsou domácí zápasy a tam nás čekají Benátky, Praha, Ostrava a Příbram, což jsou týmy pod námi. Když tyhle zápasy zvládneme a něco přivezeme z venku, nemám obavy. A mančaft si to sám uvědomuje.

Na čtvrté Brno, s kterým začínáte 7. ledna, ztrácíte šest bodů. Troufnete si ho ještě dohnat?
Každý zápas chceme vyhrát. Ale pokud bychom měli skončit čtvrtí, nebo pátí, není tak důležité. První trojka vypadá opticky silnější.

Měli jste teď nabitý program. Přišla pauza vhod?
Pro obnovení fyzických sil je důležitá. Makáme už od neděle, snažíme se trénovat pět hodin denně. Je to základ do druhé části sezony.

Jak jste spokojený s posilami?
Hodně vidět je Mlčuch. Hupka se v přípravě vážně zranil a tolik nehraje. Ale v klíčových momentech je jeho osobnost neocenitelná. Mladší hráče nabíjí sebevědomím.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž