Rejlek v Toulouse prodloužil smlouvu

Liberec - Hned první sezona v cizině se smečaři Filipu Rejlkovi povedla. Bývalý volejbalista Dukly Liberec pomohl nováčkovi z Toulouse k záchraně v nejvyšší francouzské soutěži a patřil k nejlépe bodujícím hráčům ligy, podobně jako v české extralize. "Určitě by to mohlo být ještě lepší," myslí si.

"Ale z celé sezony mám opravdu dobrý dojem. Asi byli spokojení i v klubu, protože jsem prodloužil smlouvu ještě na další dva roky," pochvaloval si Rejlek, který v minulém týdnu oslavil 25. narozeniny.

Jak jste v první francouzské lize dopadli?
Nakonec jsme byli devátí ze čtrnácti, a to znamenalo pohodovou záchranu. Dolů šly poslední dva týmy.

Jaký cíl určilo vedení klubu před sezonou?
Jako nováček jsme se měli hlavně zachránit. Ze začátku jsme ale vyhráli tři zápasy a cíle se postupně zvyšovaly. Těsně nám, bohužel, uteklo play-off, byli jsme první nepostupující. V půlce soutěže to ještě vypadalo dobře, pohybovali jsme se na pátém šestém místě. O Vánocích se však zranil jeden smečař a sedm zápasů před koncem základní části druhý. Nebylo je kým nahradit a bylo to znát. V klubu však panovala po sezoně spokojenost, takhle vysoko prý ještě nikdy nebyli.

Jak často jste nastupoval?
Pořád v základní sestavě.

Jak jste dopadl v individuálních statistikách?
V počtu uhraných bodů jsem byl celkově pátý v lize.

Kolik bylo cizinců v klubu?
Vedle mě ještě nahrávač Ondra Boula, se kterým jsem hrál v Liberci, dál potom Slovák, Bulhar a Srb. K tomu nás trénuje Josef Smolka. A v létě nás posílí další bývalý spoluhráč z Dukly blokař Luboš Staněk.

Jak často jste v Toulouse trénovali?
Určitě méně než v Liberci, bylo to pro mě překvapivě volnější. Třeba v létě jsem si pořád říkal, kdy začneme dělat fyzičku, a ono pořád nic nepřicházelo. To bylo příjemné, nebyla to taková makačka (smích).

Jaký jste měl program během týdne, když jste tolik netrénovali?
S přítelkyní jsme nejvíc chodili na procházky nebo jen tak odpočívali. A když byl třeba volný víkend, tak jsme se domluvili s Ondrou Boulou a vyráželi jsme na výlety.
Aspoň jsem poznal kus Francie.

Jak jste bydleli?
Byt jsme měli dvě minuty od haly. Teď se tu staví nová hala, a ta bude ještě blíž, asi tak minutu. To je super, protože kdyby to bylo dál přes město, tak bychom často uvízli v dopravních zácpách.

Co vy a francouzština?
A jéé..., slibovali nám kurzy, ale to se pořád nějak nedařilo. Vyšlo to až od ledna. Ale abych řekl pravdu, moc neumím. O to základní si sice řeknu, ale není to asi gramaticky úplně správně. A když byl nějaký problém nebo něco důležitějšího, tak jsem většinou chodil za trenérem Smolkou.

V jaké řeči vede kouč tréninky?
Ve francouzštině, ale na tom tréninku to není nic složitého, protože to si člověk oposlouchá, když se to opakuje vlastně každý den.

Sledoval jste výkony a výsledky Dukly?
Určitě, k tomu jsme si občas psali e-maily s Jirkou Zadražilem. Mrzelo mě, že kluci nepostoupili v semifinále přes Kladno a nevrátili mu ty finálové porážky.

Kolikrát jste byl doma v Česku?
Dostal jsem se sem pouze jednou, a to před Vánocemi na tři dny. To víc jezdili rodiče za námi do Francie.

Jaký bude váš nejbližší program, nyní míváte krátká reprezentační soustředění a co dál?
Když se nedostanu do konečné nominace, tak budu odpočívat a hrát antukovou ligu, nějak se v létě určitě zabavím. A od začátku srpna máme s Toulouse soustředění zrovna tady v Liberci.

Jak vidíte své šance v národním týmu?
Teď se dělá nominace na kvalifikaci na mistrovství Evropy. Je to těžké, uvidíme, je tady spousta kvalitních hráčů.

Filip Rejlek blokuje


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž