VÍTĚZNÉ OBJETÍ. Markéta Sluková samou radostí zalehla Kristýnu Kolocovou.

VÍTĚZNÉ OBJETÍ. Markéta Sluková samou radostí zalehla Kristýnu Kolocovou. | foto: FIVB

Kolocová se Slukovou mají co obhajovat. Pražský turnaj chystá reprízu

  • 0
Na konci května se do Prahy vrátí špičkový plážový volejbal. Na Štvanici se stejně jako loni bude hrát ženský turnaj Světové série v kategorii Open. Od 20. do 24. května zde budou české reprezentantky Markéta Sluková a Kristýna Kolocová obhajovat loňské prvenství.

„Naším záměrem bylo zorganizovat turnaj mužů i žen současně, jak je to v posledních letech v oblibě, ale nepodařilo se nám dostatečně v předstihu zajistit finanční pokrytí tak velké a náročné akce,“ řekl Robert Urbánek, místopředseda Českého volejbalového svazu.

Mezinárodní volejbalová federace (FIVB) původně Praze přidělila termín 26. - 31. května, který se však kryl s turnajem vyšší kategorie Grand Slamem v Moskvě. „Nakonec se nám podařilo najít takové řešení, abychom i našim divákům mohli opět představit ty nejlepší světové hráčky,“ těší Roberta Urbánka.

Před rokem na Štvanici poprvé vyhrály turnaj kategorie Open české hvězdy Kolocová se Slukovou a odrazily se tady k životní sezoně. Následovaly úspěchy na grandslamech: vítězství v Berlíně, bronz v Gstaadu a čtvrté místo v Haagu.

„K našemu velikému potěšení se turnaj v Praze přesunul o týden dopředu, tudíž už se nekoná ve stejném termínu jako první grandslam v Moskvě a tak nebude muset docházet na Sophiinu volbu. Open v Praze bude a my snad opět jeho součástí! Těšíte se? My moc,“ napsaly populární Maki a Kiki na sociálních sítích.

Letos budou chtít na úspěchy navázat a motivem navíc bude olympijská kvalifikace. O postup do Ria se soutěží od začátku letošního roku až do 12. června 2016, započítává se 12 nejlepších výsledků. Na turnaji bude 24 dvojic.

Předolympijská sezona začne na konci dubna v čínském Fu Čou a po Lucernu (12. - 17. 5.) už přijde na řadu Praha.

Světová série se rozšířila o kategorii Major Series, kde půjde o stejné bodové ohodnocení jako je u kategorie Grand Slam, ale o vyšší finanční odměny. V kalendáři jsou čtyři turnaje Major Series, pět turnajů kategorie Grand Slam a deset Openů.

Vrcholem sezony bude na přelomu června a července mistrovství světa v nizozemských městech Haagu, Apeldoornu, Amsterdamu a Rotterdamu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž