Nízký strop je nepřítelem volejbalistů

  • 1
Opava - Dělový smeč opavského Patáka libero Odoleny Vody Polanský chytá. Jenže nestačí ho ztlumit. Míč se zvedá do výše, naráží na strop a sudí píská konec akce... Bod má Opava. Stalo se minulý týden při utkání extraligy. Nízký strop bývá nepřítelem volejbalistů. Jeden z nejnižších v extralize má hala v Opavě.

Světlá výška haly je bezmála 7,5 metru. Je to pro domácí, opavský tým výhoda? "Možná nepatrná, zvykli jsme si na to," uvedl opavský trenér Lubomír Vašina. "Přihrávka je plošší, musíme myslet na to, že balony nesmějí jít příliš vysoko."

A jak se s nízkým stropem vyrovnávají hosté, kteří jsou navyklí na vysokou halu? "Jde trochu o zvyk," řekl blokař Odolena Vody Marek Pakosta. "Pokud dáte pořádný servis nebo smeč, tak pro oba celky, ať už jsou domácí či hosté, je při zpracovávání míče strop stejně nízký."

Opavští jsou na strop zvyklí zejména při nahrávkách a přihrávkách lehčích míčů. Vědí, že si nemohou dovolit dávat „kopce“, tedy velmi vysoké míče. Díky tomu je i hra rychlejší. "Ale jen směrem k nahrávači, pak už záleží na něm," upozornil trenér Vašina.

V utkání Opavy s Odolenou Vodou hosty zastavil nízký strop pětkrát, z toho čtyřikrát v první setu. Ostroj vinou stropu přišel o čtyři body. "Jde o odhad, po setu si na to zvyknete," podotkl Pakosta. "Museli jsme přihrávky a nahrávky z hloubi pole dávat nižší."

Podle trenéra Odolena Vody Jindřicha Licka nízkými stropy v halách trpí volejbal. "Jde totiž o chyby, které vlastně nejsou. Dobře zahraný míč končí zbytečně ve stropě," podotkl Licek.

"Samozřejmě, že pro hru jsou lepší vyšší stropy," řekl trenér Příbrami Jiří Zach. V jejich hale stavbaři dokončují rekonstrukci, takže Příbramští dosavadní všechny extraligové zápasy odehráli venku. Opava byla minulý týden jejich prvním domácím soupeřem.. "Po přestavbě má naše hala strop vyšší asi o půl metru než bylo původních přibližně osm metrů,“ dodal Zach.

Jindřicha Licka mrzí, že hal s nižšími stropy v této sezoně v nejvyšší domácí soutěži přibylo. "Kromě Opavy jsou i v Příbrami a v Kladně."  Ještě před třemi roky z nízkého stropu těžili volejbalisté DHL Ostrava, když jejich dělový servis se od protivníků často odrážel do stropu haly Sportovního gymnázia v Ostravě-Zábřehu. Dnes, v hale Sarezy v Ostravě - Přívoze, může míč létat hodně vysoko. Volejbalisté mohou nadrazit míč až do výše kolem 13 metrů.

Pro extraligové zápasy volejbalistů je nejnižší výška stropu sedm metrů. "Je to dáno pravidly volejbalu," uvedl předseda sportovně technické komise Českého volejbalového svazu Jindřich Oulehla. "Od druhé ligy ale může být strop vysoko jen šest metrů. Nižší soutěže se totiž hrají spíš ve školních tělocvičnách." Pro mezinárodní zápasy musí být výška stropu nejméně 12,5 metru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž