Velká radost v podání čínské plážové volejbalistky Čchen Süe.

Velká radost v podání čínské plážové volejbalistky Čchen Süe. | foto: AP

Mistryněmi světa v plážovém volejbale jsou poprvé Číňanky

  • 0
Poprvé v historii patří titul nejlepších plážových volejbalistek na světe čínským hráčkám. Dvojice Čchen Süe a Si Čang ovládla světový šampionát v polských Starých Jablonkách, když ve finále porazily německé soupeřky Karlu Borgerovou a Brittu Bütheovovu.

I ty se však zapsaly do historie. Německé volejbalistky se dostaly do finále jako vůbec první evropský pár na MS, které se koná od roku 1997. Od té doby byl boj o zlato s jedinou výjimkou doménou hráček Brazílie a USA. Čína měla už v roce 2007 zastoupení ve finále a teď se dočkala i zlata.

Z Evropanek dokázaly až dosud vybojovat medaili jen Češky Eva Celbová se Soňou Novákovou, které byly třetí v roce 2001 v Klagenfurtu.

"Připadá nám to až nadpřirozené," přiznaly německé hrdinky. "Každý se na nás dívá, nemůže uvěřit. Našim cílem bylo deváté místo, páté by bylo hodně dobré, ale finále...," řekla Bütheová, jež s Borgerovou startovala na světovém šampionátu poprvé.

Boj o titul dnes v Polsku skončil výhrou Číňanek v třísetové bitvě, kterou rozhodly 21:19 v tie-breaku. Bronz získaly Brazilky Lili s Barbarou Seixasovou. Nad americkou mistryní světa z roku 2009 April Rossovou a její dočasnou spoluhráčkou Whitney Pavlikovou zvítězily 2:0.

MS v plážovém volejbalu

Ženy
Finále
Čchen Süe, Si Čang (2-Čína) - Borgerová, Bütheová (17-Něm.) 2:1 (-18, 17, 19)

O 3. místo
Lili, Seixasová (13-Braz.) - Rossová, Pavliková (3-USA) 2:0 (18, 15).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž