Táňa Krempaská

Táňa Krempaská | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Máme perspektivní tým, říká trenérka volejbalistek Krempaská

  • 3
České volejbalistky dovedla k přímému postupu na mistrovství Evropy. Trenérka Táňa Krempaská v rozhovoru po skončení kvalifikace prorokuje současnému výběru úspěšnou budoucnost.

Začněme hodnocením celé kvalifikace. Jak jste viděla výkony nově budovaného kádru?
Pro hráčky našeho omlazeného týmu bylo důležité se v reprezentaci ukázat. Řada hráček měla vůbec poprvé možnost zahrát si na mezinárodní úrovni. Přímý postup na mistrovství Evropy je pro toto družstvo velkým úspěchem, protože času na přípravu a sehrávání bylo málo. Myslím si proto, že můžeme být spokojeni. Tento výběr je velice perspektivní. Měli bychom pohromadě vydržet dva až tři roky a věřím tomu, že se dostaví i dobré výsledky.

Vy jste musela být při tvoření nominace na kvalifikaci docela odvážná. Vždyť některé hráčky v nominaci mohly být pro fanoušky téměř "neznámé". První velkou akci absolvovala například Mühlsteinová, překvapivým liberem byla Jášová.
Vím, že třeba Jášová nebo Fraňková mohly být divákům neznámé, ale i Pastulová byla v reprezentaci poprvé jako náhradnice za Plchotovou až vloni v listopadu... Situace tak prostě nazrála. Některé zkušenější hráčky mi řekly, že by kvalifikaci rády ze zdravotních či osobních důvodů vynechaly, ale mají zájem v budoucnu pokračovat v reprezentaci dál. K osvědčeným reprezentantkám byly osloveny hráčky z naší ligy. Nebylo to lehké rozhodování, ale myslím si, že to byl šťastný výběr.

. Postup na ME vybojovali

Nahrávačky
Lucie Mühlsteinová, Bratislava (Slov.)
Michaela Jelínková, Hainaut (Fr.)

Blokařky
Anna Kallistová, Slavia
Kristýna Pastulová, Swechat (Rak.)
Ivana Plchotová, Sassuolo (It.)

Smečařky
Monika Kučerová, Vídeň (Rak.)
Helena Havelková, Sassuolo (It.)
Jana Šenková, Tiboni (It.)
Michaela Fraňková, Prostějov

Univerzálky
Aneta Havlíčková, Olymp
Tereza Matuszková, Řím (It.)

Libero
Julie Jášová, Slavia

Trenéři
Táňa Krempaská
Ondřej Marek

Příští rok před mistrovstvím Evropy, pokud se některé hráčky opravdu budou chtít do reprezentace vrátit, vás tak čeká příjemná starost s výběrem konečné nominace.
Když je konkurence, je to vždycky lepší. Kvalifikaci jsme hráli například jenom na tři blokařky. Ve výběru máme Hasalíkovou, oslovit bychom chtěli Brejchovou, takže určitě se nám počet adeptek rozšíří. Jak jsem řekla, pro úspěch je to jenom dobře.

Koho byste za dva kvalifikační turnaje pochválila a co týmu tolik nešlo?
Určitě bych vyzdvihla roli Jany Šenkové jako kapitánky. To je správný tahoun družstva. K oporám patřily i Tereza Matuszková a Ivana Plchotová. Dobře hrála Anička Kallistová a velmi spokojená jsem s Julií Jášovou. Svoji roli zvládla velice dobře a vidím v ní náhradu za Markétu Tomanovou. Mezeru máme trošku na postu nahrávače. Michaela Jelínková s Lucií Mühlsteinovou jsou méně zkušené a někdy to na jejich hře bylo vidět, jejich výkonnost byla kolísavá. Ale do Evropy je ještě dost času a pokud budou pravidelně hrát v kvalitním klubu, bude to jenom k jejich prospěchu.

Co čeká reprezentaci do šampionátu?
Dostali jsme nabídku hrát kvalifikaci o Grand Prix, která bude v září. Český ženský tým tuto soutěž ještě nikdy nehrál a je to pro nás velká výzva. Naše mladé hráčky potřebují hrát těžké zápasy, jen při nich se něco naučí. My musíme hrát proti Polsku, Itálii, Německu, ne proti Albánii nebo Moldávii. Kdyby to vyšlo, bylo by to super. Příští rok nás čeká kvalifikace o mistrovství světa, na které bychom se rádi probojovali. To by byl pro nás opět krok výš do špičky. A vyvrcholením příštího roku pak bude mistrovství Evropy v Polsku.

Výkony a výsledky reprezentace vás asi pohladily na duši po dvou klubových sezonách, které určitě nebyly ve Frýdku-Místku ani v Prostějově přesně podle vašich představ.
Ve Frýdku to bylo složité. Jestli vám přestane v průběhu sezony hrát kapitánka kvůli těhotenství, tak se vám to v play-off prostě rozpadne. Prostějov je pro mě uzavřená kapitola a nechtěla bych to příliš rozmazávat. Pro mě to bylo zklamání spíše po lidské než volejbalové stránce, protože s nově budovaným týmem se přece jenom něco dokázalo. V obou případech šlo o trochu smutné věci, které s volejbalem neměly mnoho společného.

Jaké máte další plány ve své trenérské kariéře?
Tento rok chci věnovat výhradně reprezentaci. Plánuji pravidelně sledovat hráčky, jezdit za nimi, chci mít o všem lepší přehled. To při současné práci v klubu tolik nešlo. Reprezentace je teď pro mě velká výzva, čekají nás příští rok dvě velké akce a hlavně: Cítím podporu i ze strany vedení svazu, která je pro celý realizační tým důležitá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž