Lébl s Novákem opět patřili k nejlepším

Řím, Paříž - Devět českých volejbalistů se v Itálii a Francii chystá na play-off dvou nejkvalitnějších ligových soutěží. V základních částech, které tento týden skončily, patřili mnozí z nich k výrazným osobnostem. Ve statistikách se prosadili především Lébl, Novák a Staněk s Javůrkem.

Lébl na špici, Zapletal sestoupil
Italská liga v těchto dnech nabrala ostré tempo. Kvůli úmrtí papeže sice byly odloženy nedělní zápasy posledního kola základní části, ale už v pondělí volejbalisté manko dotáhli. Play-off má totiž naplánovaný start už na dnešní večer.

Z pěti českých reprezentantů, kteří se v nejprestižnější soutěži světa objevili, se boj o titul týká jen trojice Martin Lébl (Perugia), Jiří Král (Verona) a Michal Rak (Trentino).

Další dva zažili se svými kluby krachy. Hvězdami nabitá Modena, kde pod vedením trenéra Velaska působil i Jan Štokr, se nedostala do play-off, a Taranto s nahrávačem Petrem Zapletalem dokonce sestoupilo.

V Itálii se hraje play-off na tři vítězné zápasy s tím, že kluby si pořadatelství po každém utkání mění.

Martin Lébl sice neobhájil loňskou pozici nejlepšího blokaře základní části, ale i třetí místo za Brazilci Renatem Felizardem a Gustavem je skvělé. Český hráč Perugie se tak i ve třetím roce v Itálii udržel ve špičce a se sérií konečných umístění 2., 1. a letos 3. místo.

Perugia skončila čtvrtá a o semifinále se popere s pátým týmem tabulky Padovou. V sezoně každý z týmů vyhrál svůj domácí zápas 3:0, a tak se dá čekat vyrovnaný průběh.

Loni Perugia překvapila, když jako osmý tým základní části vyřadila lídra Trentino. To jde letos do play-off přesně z opačné pozice. Pondělní prohrou v Tarantu samo kleslo na osmé místo, a tak vyzve nejsilnější tým soutěže Piacenzu.

Slabší sezonu než loni měl v Trentinu i Michal Rak, který v konkurenci dalších tří kvalitních blokařů nehrál pravidelně. Přesto skončil v celkových statistikách z klubových blokařů nejvýše, třináctý.

Jiří Král ve své první sezoně v zahraničí bojuje o místo v sestavě Verony. Mužstvo obsadilo šesté místo a ve čtvrtfinále se utká s Trevisem. Český blokař byl zhruba v polovině zápasů v základní sestavě, což lze považovat za úspěch.

ČTVRTFINÁLE (na tři vítězství)
Termíny:
7., 10., 13., příp. 16. a 18. 4.
Dvojice: Piacenza - Trentino (Rak), Perugia (Lébl) - Padova, Macerata - Vibo Valentia, Treviso - Verona (Král).

Výsledky a tabulka italské ligy ZDE

Ve Francii zářil Novák a blokaři
Francouzská liga tolik nespěchá. Play-off se hraje jen na dvě vítězství, takže je termínů dost. Včera skončila základní část a vyřazovací boje začnou až příští středu.

Suverénem sezony bylo Tours, které poprvé prohrálo až ve dvacátém kole. V březnu navíc vyhrálo Ligu mistrů, ale doma potom polevilo. Poslední tři zápasy obhájce titulu prohrál a na čele se udržel jen díky lepšímu poměru setů.

Loni měl český volejbal ve francouzském play-off deset hráčů, letos jich je jen šest. Ve dvou nejsilnějších týmech není nikdo, zato ve třetím Cannes je dvojice Marek Novotný - Ondřej Hudeček a ve čtvrtém Sete dokonce trio Lubomír Staněk, Petr Konečný a Petr Pešl. Šestým Čechem ve hře je Jiří Novák z Paříže, která skončila v základní části až pátá.

Pařížan Novák však už tradičně patří k nejlépe hodnoceným hráčům ligy. V celkovém hodnocení nejlépe bodujících volejbalistů obsadil páté místo, a k tomu ještě přidal titul nejlépe servírujícího hráče.

Z českého pohledu je atraktivní i pořadí nejlepších blokařů francouzské ligy. Staněk skončil druhý, za ním je třetí Miloslav Javůrek z Beauvais, 5. až 6. Konečný a na 11. místě skončil Martin Hroch z Dunkerque.

Hroch je však zároveň jediným z českých legionářů, kterého ve Francii potkal sestup. Rozhodla o tom až prohra v posledním kole v Avignonuý, po níž Dunkerque zůstalo na předposledním místě.

ČTVRTFINÁLE (na dvě vítězství)
Termíny: 13., 16. a příp. 17. 4.
Dvojice: Tours - Rennes, Toucoing - Nice, Poitiers - Cannes (M. Novotný, Hudeček), Paříž (Novák) - Sete (Staněk, Konečný, Pešl).

Výsledky a tabulka francouzské ligy ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž