Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kust prošel půl Evropy, teď hraje za volejbalisty Karlovarska

  11:13
Krátce před uzávěrkou přestupů získali volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko do svých řad další posilu, nahrávače Ondřeje Kusta, a to dost nečekaně. Klubový šéf Jakub Novotný totiž těsně předtím přivedl, kvůli zvýšení konkurence na postu nahrávače, bulharského mladíka Čono Penčeva, a tak by k přesunu Kusta na západ Čech zřejmě vůbec nedošlo, nebýt ovšem finančních trablů příbramského klubu.

Příbramský nahrávač Ondřej Kust vybíral míč i vsedě. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

„Prožili jsme nejtěžší týden v sezoně. Měli jsme osm kluků nemocných, do toho ještě přišly ekonomické potíže. Ale že bychom nedohráli soutěž, to snad nehrozí. Doufám, že ji dokončíme se ctí a ještě se popereme o play-off,“ říká René Dvořák, trenér Příbrami.

Loňští semifinalisté extraligy jsou až sedmí a bojují o účast v play-off a z poháru už Středočeši vypadli. Oproti tomu Karlovarsko jako nováček vtrhlo do nejvyšší soutěže ve velkém stylu, tým trenéra Petra Broma je v tabulce druhý za neporaženým Libercem a v poháru postoupil přes českobudějovické mistry do semifinále, takže se dá říct, že Kust si příchodem do lázeňské metropole polepšil.

Karlovarsko stěhuje extraligu do Sokolova

Volejbalová extraliga se z Karlových Varů stěhuje do Sokolova. Změna haly se zatím týká pouze utkání 17. kola s Ústím nad Labem, které je v plánu na sobotu 7. února. „Jsme rádi, že naše náhradní hala je právě v Sokolově. Když už musíme měnit halu, Sokolov je ideální místo. Je tam spousta volejbalových příznivců a my jim tímto nabídneme možnost vidět VK ČEZ Karlovarsko přímo v jejich městě,“ říká ke změně šéf volejbalového klubu Jakub Novotný. Utkání druhého s předposledním týmem extraligové tabulky začne v hale ISŠTE od 18 hodin.

Jako extraligový šampion s Českými Budějovicemi a Ostravou má také někdejší reprezentant, i ve svých třiatřiceti letech, klubu co nabídnout. „Je to zkušený kluk, co prošel půlkou Evropy,“ říká o něm Daniel Rosenbaum, prezident příbramského klubu.

Tady Kust strávil po návratu z belgického klubu Prefaxis Menen sezonu a půl a dobře se odtud zná také s trenérem Karlovarska Petrem Bromem či klubovým šéfem Jakubem Novotným, který do Příbrami přišel ve stejný čas a pod Bromem tady zároveň zastával post jeho hrajícího asistenta.

Kromě Belgie (tady hrával kromě Menenu také v Averbode) a třech veleúspěšných štací v domácí extralize má Kust bohaté zkušenosti s nejvyšší francouzskou soutěží, kde oblékal dres Sete, GFC Ajaccio a Chaumontu, za sebou má ovšem pro Evropany také jednu exotickou zkušenost s Beirut Boucherie v Libanonu.

V základní sestavě Karlovarska bude 193 centimetrů vysoký plzeňský rodák Kust bojovat o místo s mnohem mladšími nahrávači: Lubošem Bartůňkem a dvacetiletým Penčevem.

Neváhal jsem ani chvíli, říká Novotný o odkladu

Až v úterý 10. února se volejbalová extraliga dočká dalšího zápasu mezi Českými Budějovicemi a Karlovarskem. Šlágr 16. kola mezi druhým a třetím týmem soutěže, původně naplánovaný na pondělí 2. února, je po dohodě obou klubů odložený kvůli chřipkové epidemii v domácím týmu.

„Soupeř žádost o změnu termínu odsouhlasil. Jsme rádi, že nám vyšel vstříc,“ řekl manažer českobudějovického týmu Stanislav Pochop. „Vedení Jihostroje nás kontaktovalo, s tím že jim onemocnělo šest hráčů i někteří členové realizačního týmu. Když je situace taková, neváhal jsem ani na okamžik a žádosti Jihostroje o přeložení zápasu vyhověl,“ uvedl Jakub Novotný, předseda VK ČEZ Karlovarsko.

Trenérovi mistrovského Jihostroje Janu Svobodovi scházelo v kádru hned šest hráčů: nahrávač Filip Habr, smečaři Tomáš Fila a Petr Michálek, univerzál Michal Kriško, libero Robert Hupka a také Martin Tibitanzl.

„Vím, že by nám dané rozložení sil hrálo do karet a že volejbaloví fanoušci bohužel neuvidí atraktivní televizní zápas, ale hrajeme společnou soutěž a ligové týmy si v nesnázích mají vycházet vstříc,“ prohlásil Novotný.

V době těsně před extraligovým utkáním s Karlovarskem byla zdravotně indisponována polovina českobudějovického kádru, s nemocí ale bojovali někteří jejich hráči už v týdnu před utkáním Ligy mistrů v Belchatowě. Vůbec nenastoupil nahrávač Filip Habr, libero Robert Hupka a smečař Tomáš Fila, Petr Michálek navíc hrál s antibiotiky.

„Večer před zápasem měli tři hráči osmatřicítky horečky, ale stejně se museli převléct aspoň do dresu a tepláků. Místo na hřišti tak byli ve čtverečku, proto jsme ani nestřídali,“ vysvětloval Jan Svoboda, kouč jihočeského klubu.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Macháč Medveděvovi dlouho vzdoroval, na senzaci v Paříži však nedosáhl

1. června 2024  14:30,  aktualizováno  18:26

Aktualizujeme Ve třetím setu se sice vrátil do bojů o vítězství, zápas třetího kola Roland Garros však Tomáš...

Volejbalisté jsou po vydřené výhře nad Rumunskem ve Final Four Evropské ligy

1. června 2024  18:21

Čeští volejbalisté na závěr základní části zlaté Evropské ligy porazili v Karlových Varech 3:2 na...

Perušič a Schweiner si poprvé od zlatého MS zahrají v Polsku o medaile

1. června 2024  13:05,  aktualizováno  17:36

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem porazili ve čtvrtfinále turnaje Pro Tour...

Plzeňský obránce Hranáč se dostal do nejlepší jedenáctky Konferenční ligy

1. června 2024  16:47

Plzeňský obránce Robin Hranáč se dostal do nejlepší jedenáctky uplynulého ročníku Evropské...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...