Příbramský nahrávač Ondřej Kust vybíral míč i vsedě.

Příbramský nahrávač Ondřej Kust vybíral míč i vsedě. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Kust prošel půl Evropy, teď hraje za volejbalisty Karlovarska

  • 1
Krátce před uzávěrkou přestupů získali volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko do svých řad další posilu, nahrávače Ondřeje Kusta, a to dost nečekaně. Klubový šéf Jakub Novotný totiž těsně předtím přivedl, kvůli zvýšení konkurence na postu nahrávače, bulharského mladíka Čono Penčeva, a tak by k přesunu Kusta na západ Čech zřejmě vůbec nedošlo, nebýt ovšem finančních trablů příbramského klubu.

„Prožili jsme nejtěžší týden v sezoně. Měli jsme osm kluků nemocných, do toho ještě přišly ekonomické potíže. Ale že bychom nedohráli soutěž, to snad nehrozí. Doufám, že ji dokončíme se ctí a ještě se popereme o play-off,“ říká René Dvořák, trenér Příbrami.

Loňští semifinalisté extraligy jsou až sedmí a bojují o účast v play-off a z poháru už Středočeši vypadli. Oproti tomu Karlovarsko jako nováček vtrhlo do nejvyšší soutěže ve velkém stylu, tým trenéra Petra Broma je v tabulce druhý za neporaženým Libercem a v poháru postoupil přes českobudějovické mistry do semifinále, takže se dá říct, že Kust si příchodem do lázeňské metropole polepšil.

Karlovarsko stěhuje extraligu do Sokolova

Volejbalová extraliga se z Karlových Varů stěhuje do Sokolova. Změna haly se zatím týká pouze utkání 17. kola s Ústím nad Labem, které je v plánu na sobotu 7. února. „Jsme rádi, že naše náhradní hala je právě v Sokolově. Když už musíme měnit halu, Sokolov je ideální místo. Je tam spousta volejbalových příznivců a my jim tímto nabídneme možnost vidět VK ČEZ Karlovarsko přímo v jejich městě,“ říká ke změně šéf volejbalového klubu Jakub Novotný. Utkání druhého s předposledním týmem extraligové tabulky začne v hale ISŠTE od 18 hodin.

Jako extraligový šampion s Českými Budějovicemi a Ostravou má také někdejší reprezentant, i ve svých třiatřiceti letech, klubu co nabídnout. „Je to zkušený kluk, co prošel půlkou Evropy,“ říká o něm Daniel Rosenbaum, prezident příbramského klubu.

Tady Kust strávil po návratu z belgického klubu Prefaxis Menen sezonu a půl a dobře se odtud zná také s trenérem Karlovarska Petrem Bromem či klubovým šéfem Jakubem Novotným, který do Příbrami přišel ve stejný čas a pod Bromem tady zároveň zastával post jeho hrajícího asistenta.

Kromě Belgie (tady hrával kromě Menenu také v Averbode) a třech veleúspěšných štací v domácí extralize má Kust bohaté zkušenosti s nejvyšší francouzskou soutěží, kde oblékal dres Sete, GFC Ajaccio a Chaumontu, za sebou má ovšem pro Evropany také jednu exotickou zkušenost s Beirut Boucherie v Libanonu.

V základní sestavě Karlovarska bude 193 centimetrů vysoký plzeňský rodák Kust bojovat o místo s mnohem mladšími nahrávači: Lubošem Bartůňkem a dvacetiletým Penčevem.

Neváhal jsem ani chvíli, říká Novotný o odkladu

Až v úterý 10. února se volejbalová extraliga dočká dalšího zápasu mezi Českými Budějovicemi a Karlovarskem. Šlágr 16. kola mezi druhým a třetím týmem soutěže, původně naplánovaný na pondělí 2. února, je po dohodě obou klubů odložený kvůli chřipkové epidemii v domácím týmu.

„Soupeř žádost o změnu termínu odsouhlasil. Jsme rádi, že nám vyšel vstříc,“ řekl manažer českobudějovického týmu Stanislav Pochop. „Vedení Jihostroje nás kontaktovalo, s tím že jim onemocnělo šest hráčů i někteří členové realizačního týmu. Když je situace taková, neváhal jsem ani na okamžik a žádosti Jihostroje o přeložení zápasu vyhověl,“ uvedl Jakub Novotný, předseda VK ČEZ Karlovarsko.

Trenérovi mistrovského Jihostroje Janu Svobodovi scházelo v kádru hned šest hráčů: nahrávač Filip Habr, smečaři Tomáš Fila a Petr Michálek, univerzál Michal Kriško, libero Robert Hupka a také Martin Tibitanzl.

„Vím, že by nám dané rozložení sil hrálo do karet a že volejbaloví fanoušci bohužel neuvidí atraktivní televizní zápas, ale hrajeme společnou soutěž a ligové týmy si v nesnázích mají vycházet vstříc,“ prohlásil Novotný.

V době těsně před extraligovým utkáním s Karlovarskem byla zdravotně indisponována polovina českobudějovického kádru, s nemocí ale bojovali někteří jejich hráči už v týdnu před utkáním Ligy mistrů v Belchatowě. Vůbec nenastoupil nahrávač Filip Habr, libero Robert Hupka a smečař Tomáš Fila, Petr Michálek navíc hrál s antibiotiky.

„Večer před zápasem měli tři hráči osmatřicítky horečky, ale stejně se museli převléct aspoň do dresu a tepláků. Místo na hřišti tak byli ve čtverečku, proto jsme ani nestřídali,“ vysvětloval Jan Svoboda, kouč jihočeského klubu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž