Zdeněk Haník

Zdeněk Haník Jaroslav Ožana,

Ještě se toho hodně stane, míní trenér volejbalistů Haník

  • 2
Z prvního kvalifikačního turnaje o účast na ME 2009 v Turecku se čeští volejbalisté vrátili jako druzí v průběžné tabulce. O víkendu v Plzni tak mohou uhrát přímý postup na šampionát. "Máme to v našich rukách," ví trenér týmu Zdeněk Haník.

Český tým se musel v Popradu, dějišti prvního ze dvou kvalifikačních turnajů, obejít bez kvarteta klíčových hráčů (Lébl, Štokr, Pláteník, J. Novotný). Po úvodní porážce s domácími Slováky (1:3) dokázal v důležitém utkání zdolat Ukrajinu (3:1) a poté i Rumunsko (3:0).

"Slováci nás přehráli," uznal trenér Haník. "Výborně jim zahrál nahrávač Masný, dařilo si i dvojici, kterou jsem vychovával v Bratislavě, Nemcovi a Kohútovi," zhodnotil první duel kouč.

Ve druhém utkání s Ukrajinou šlo českému týmu prakticky o všechno. Případná prohra by znamenala vážné komplikace v boji o postup. "S Ukrajinou šlo opravdu o moc," potvrzuje Haník. "Byli jsme nervózní, ale ustáli jsme to. Výkon nebyl nejkvalitnější, ale hráči se dokázali vzepřít a v utkání zvítězit. To bych chtěl na jejich výkonu ocenit."

Podle trenéra se i v závěrečném utkání proti Rumunsku reprezentanti potýkali s jistou nervozitou. "Ale i to jsme zvládli," mohl spokojeně trenér zahlásit. Na Slovensku si jeho pochvalu vysloužili především čtyři hráči. "Vyzdvihl bych vynikající práci Nováka a libera Kryštofa. Za útočnou činnost zaslouží pochvalu Marek Novotný a dařilo se i na nahrávce Škachovi."

Druhé místo po prvním turnaji i jeden uhraný set se Slovenskem dávají stále reálnou šanci na vítězství ve skupině, a tudíž přímý postup na ME. "Ještě se toho hodně stane," varuje před přílišným optimismem Haník. "Nikdy předem nevíte, co se stane. O postupu se rozhodne mezi námi, Slováky a Ukrajinci. Ale je to v našich rukách."

Kouč Haník odmítá, že by klíčovým duelem o postup měl být až závěrečný nedělní zápas se Slovenskem. "Napřed musíme porazit Rumunsko. Oni budou také hodně nepříjemní, nebudou chtít v kvalifikaci prohrát šestkrát 0:3," tvrdí trenér, který s největší pravděpodobností ani v Plzni nebude moci počítat s návratem některého ze zraněných hráčů. "Myslím, že těžko někdo z nich nastoupí," smutní Haník.

V boji o šampionát budou potřebovat čeští volejbalisté podporu fanoušků ve všech třech duelech. "Atmosféra v Popradu byla při našem utkání se Slovenskem velmi bouřlivá," připomněl Haník. Zápasy českého týmu začínají v pátek, sobotu i v neděli v osmnáct hodin, kompletní rozpis turnaje naleznete zde.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž