Český volejbalista Petr Pláteník (vpravo) smečuje v utkání s Čínou

Český volejbalista Petr Pláteník (vpravo) smečuje v utkání s Čínou | foto: AP

Chválím tým za bojovnost, říkal kouč volejbalistů po výhře nad Čínou

  • 1
Čeští volejbalisté ukázali psychickou odolnost. Na světovém šampionátu po úvodní těsné porážce od Francie bojovným a zarputilým výkonem přehráli Čínu. A z přístupu hráčů měl radost hlavně trenér Jan Svoboda.

"Pocity jsou skvělý, i když mě pořád mrzí včerejší zápas a teď nás možná bude mrzet ještě víc," řekl Svoboda Radiožurnálu.

Pokud by totiž Češi pětisetové drama s Francií vyhráli a zdolali i Čínu, pak by měli lepší výchozí pozici pro případný postup mezi elitní dvanáctku.

A to by byl největší úspěch samostatné české reprezentace na MS.

ptejte se českého týmu

Posílejte otázky českým volejbalovým reprezentantům do Itálie. Hráči a trenéři vám budou průběžně odpovídat po dobu svého pobytu v dějišti šampionátu ZDE.

V utkání s Čínou se volejbalisté od začátku překonávali. Žádný míč nebyl pro hráče ztracený a hodně jich vybrali až u hrazení. "Moc jsme chtěli vyhrát, bojovali jsme ze všech sil a hráli na doraz," řekl smečař Jiří Popelka.

"Musím tým pochválit, nálada byla bojovná a kluci to přenesli do výkonu. Jsem rád, že to přišlo, a doufám, že to bude mít dál stoupající tendenci," přál si kouč Svoboda.

Přesto se výhra nad Čínou nerodila snadno. Trenér musel střídat univerzála Jana Štokra, kterého soupeř po první sadě eliminoval. Na chvilku musel ze hry i nahrávač Lukáš Ticháček.

"Zápasem jsme se těžce prokousávali, nebylo to nic jednoduchého, nic profesorského, ale byla to dřina," řekl blokař Jakub Veselý. "Ale jsme malinko zkušenější, a to nám v koncovkách hrálo do karet," doplnil.

Chybějící Štokrovy body nahradili smečaři: v úvodu neomylný Popelka a Petr Pláteník, kteří dohromady získali 43 bodů. "Občas se stane, že člověku vyjde, na co sáhne, a jsem rád, že jsem mohl přispět k výhře," řekl zkušený Popelka. "Výkon Jirky Popelky - to bylo smečařské maximum, ale musím pochválit tým za bojovnost," řekl Svoboda.

V pondělí uzavřou Češi vystoupení ve skupině zápasem proti Bulharům, favoritům na medaile. "Musíme do toho vlítnout bez zábran. Hurá na ně!" burcoval Veselý. "Nikde není napsáno, že bychom je nemohli porazit. Pokud jim se nebude chtít a my předvedeme nadstandardní výkon, tak všechno je možný," dodal Popelka.

Trenér si přál, aby jeho svěřenci po dvou zápasech, v kterých byl tým pod tlakem, nastoupili uvolnění a předvedli naplno své umění. "Můžeme hrát odbrždění a výkon by měl být o to lepší," uvedl Svoboda.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž