Karolína Bednárová při rozcvičce před kvalifikačním utkáním proti Bělorusku.

Karolína Bednárová při rozcvičce před kvalifikačním utkáním proti Bělorusku. | foto: CEV

Nejdřív Peru, vrchol v Ostravě. Volejbalistky vstupují do Grand Prix

  • 0
Téměř měsíc stráví české volejbalistky na americkém kontinentu. V pátek zahájí své účinkování ve druhé divizi Grand Prix na turnaji v Peru, další podnik série je čeká v Portoriku a pak znovu zamíří na sever do kanadského Richmondu. Vrchol v podobě Final Four, kde mají domácí jistou účast, přijde na konci července v Ostravě.

Grand Prix čeká už 25. ročník. Počet účastníků se oproti loňsku zvýšil o čtyři na 32. Elitní divizi bude hrát 12 reprezentací, stejně jak druhou úroveň. O postup do ostravského Final Four (29. a 30. července) bude usilovat jedenáct týmů a vítěz finále může postoupit do nejvyšší divize.

Češky pod vedením Zdeňka Pommera a asistenta Jana Svobody zahájí Grand Prix ve městě Chiclayo v pátek večer místního času proti Kolumbii, pak je čeká Portoriko a v neděli domácí Peru. O týden později v San Juanu už narazí na evropského účastníka Bulharsko, dále na domácí Portoriko a na závěr na Kanadu.

S ní i s Peru si zopakují do 21. července v Richmondu vzájemné duely a také je tam čeká zřejmě nejtěžší soupeř Německo. S jihoamerickými týmy v rámci GP Češky ještě neprohrály. Účast v ostravském Final Four mají coby pořadatel jistou.

„Těším se nejen z volejbalového hlediska, bude hezké navštívit exotické země. Čekají nás kvalitní duely a budeme se snažit urvat co nejvíce vítězství. Tyto zápasy nám můžou jen pomoci rozehrát se před Final Four doma v Ostravě,“ řekla smečařka Karolína Bednářová.

V soutěži se české volejbalistky představí popáté v řadě. V roce 2013 startovalo v GP dvacet týmů, ještě nebyly rozděleny do divizí a Češky skončily čtrnácté. O rok později hrálo už 28 družstev ve třech úrovních. V roce 2015 dosáhly zatím nejlepšího výsledku, když se dostaly do Final Four druhé divize a obsadily třetí místo. Loni jim postup unikl. Celkově mají v Grand Prix bilanci 16 výher a 15 porážek.

V rámci přípravy v Jablonci nad Nisou se utkaly s univerzitním týmem USA a zvítězily 5:0. Pak se třikrát poměřily s Belgií, zvítězily 3:2, 3:1 a podlehly 2:3. Po skončení Grand Prix odehrají na konci srpna baráž o MS a o měsíc později vrchol sezony - evropský šampionát v Gruzii. „Bude to událostmi nabité volejbalové léto,“ dodal kouč Pommer.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž