Brněnské volejbalistky se radují během extraligového zápasu s Olomoucí.

Brněnské volejbalistky se radují během extraligového zápasu s Olomoucí. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Mladý tým volejbalistek KP Brno zkusí zvednout nový kouč Kubala

  • 2
Nevysychající pramen, který stále chrlí nové a nové talenty. Tak dlouhou dobu fungoval volejbalový oddíl KP Brno. I když mu každý rok bohatší celky "pouštěly žilou", v Brně se vždy našly mladé hráčky, které odcházející opory dokázaly nahradit a prát se o medaile. Až do letoška. "Když povím, že je tato sezona neúspěšná, tak je to ještě mírně řečeno," podotýká prezident klubu Richard Wiesner.

"V českém i evropském poháru už jsme skončili a umístění v extralize je za očekáváním," dodává Wiesner.

Družstvo, u něhož výhry vždy převažovaly nad nezdary, letos zažívá nezvyklou situaci. Z 21 mistrovských utkání vyhrálo pouze třetinu, v extralize je až šesté. "Umístění není pěkné, ale odpovídá tomu, na co nezkušený tým má. Hráčky volejbal umí, ale potřebují nasát ligovou atmosféru a vědět, že nejde jenom někam pinknout balon a utéct. Jenže to nejde z minuty na minutu, to je práce na dva roky," sděluje trenér Stanislav Václavík.

On sám tolik času mít nebude, ve čtvrtek ve Šternberku jej čeká poslední zápas na lavičce. "K 20. prosinci trenér ze zdravotních důvodů skončí," oznámil Wiesner. Náhradu sehnal víc než zvučnou: účastníka londýnské olympiády v beachvolejbalu Přemysla Kubalu. "Dlouho jsem neváhal, i když jsem měl ještě nabídky hrát extraligu," prozradil ČTK Kubala, který stále hodlá pokračovat v kariéře na písku.

V osobě dvaasedmdesátiletého Václavíka však příčina propadu nebyla. "Každá studna jednou vyschne," naráží Wiesner na další letní ztráty. "Ale spíš jde o letošní konstelaci. Dříve vždy zůstaly hráčky, od kterých mohly ty mladé nabrat zkušenosti. Letos nám chybí."

V Králově Poli postrádají zejména Šárku Melichárkovou s Pavlou Vincourovou. "Družstvo bylo doplněno hráčkami, které nemají téměř žádné ligové zkušenosti," povzdechl si Václavík. "Takto mladý tým hraje způsobem nahoru, dolů. Chybí tahounka, na které by se dala hra postavit a které by ostatní plácaly balony s tím, že to uhraje sama."

VŠEMI SILAMI. Brněnské volejbalistky (v bílém) se brání útoku soupeřek z Bielsko-Biale.

Přesto se klub nevzdává myšlenek na medaili, což bývala pravidelná ozdoba sezony. "Předchozí výsledky nás k tomu zavazují. Naším cílem je skončit v první čtyřce, i když jsme si vědomi, že je náš kádr srovnatelný s ostatními týmy," informuje prezident.

Podle trenéra potřebuje KP posílit. "Můj požadavek před sezonou byl koupit alespoň jednu hráčku, a to přihrávající smečařku. To se nepovedlo," oznamuje Václavík.

"Posily jsme řešili, ale zatím se nenabídla hráčka, která by zapadla do pozice, co potřebujeme. Měli jsme před dohodou s portugalskou reprezentantkou, jenže to byla blokařka," informuje Wiesner. "Navíc naší filozofií zůstává pracovat s mladými hráčkami."

A to i za cenu krátkodobého ústupu z dobytých pozic.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž