Vítěze Berdycha nepustili domů

  • 3
Praha, Palermo - "Musím to urychlit," plánoval český tenista před finále turnaje ATP Tour v Palermu. Chtěl zdolat Fillipa Volandriho a stihnout letadlo zpátky domů v 17.00 hod. Povedla se však "jenom" první část, Berdych po vítězství nad Italem 6:3, 6:3 získal první titul na turnaji ATP Tour. Ale z Palerma neodletěl.

Proč? Nestihl jste letadlo?
Ale... To je trochu složité. Byl jsem na letišti dokonce hodinu před odletem, měl jsem rezervaci i místo v letadle a už jsem se chystal letenku zaplatit. Jenže pak mi řekli, že ta letenka musela být koupena do dvanácti hodin! Jenže finále začínalo až v jednu, nevěděl jsem, jestli to stihnu. Když jsem ji nezaplatil, moje rezervace propadla.

Nezkoušel jste místo v jiném letu?
Zkoušel, ale žádné další místo už v letadle volné nebylo. Přimlouval se za mně dokonce ředitel turnaje v Palermu, ale nebylo to nic platné. Tak jsem se vrátil zpátky do hotelu a domů odletím v pondělí v 6.15. Už se těším, jak budu vstávat ve čtyři.

Na turnaji jste bez trenéra Navrátila, takže asi ani nebudete slavit...
Moc velkou chuť na to skutečně nemám. I když ředitel turnaje tvrdil, že se mi ozve. Uvidíme, možná zajdeme někam na večeři.

Jak se cítíte po svém prvním triumfu na turnaji ATP Tour? V čem je rozdíl v porovnání s vítězstvími na challengerových turnajích?
Na ATP Tour turnajích hrají jiní hráči... Mají víc zkušeností, jsou kvalitnější. Na challengerech se občas vyskytne jeden - dva lehčí zápasy. Na ATP okruhu to nehrozí, všichni hrají naplno.

Volandriho jste zdolal ve dvou setech, nasázel jste mu šest es a nepustil jste ho k brejkbolu.
No jo, byl to takový zápas, ve kterém na co jsem sáhl, to tam spadlo.

Nebyl jste v prvním finále na ATP Tour nervózní?
Kdepak! Říkal jsem si, že když nevyhraji, svět se nezboří. Měl jsem radost už z toho, že jsem se do finále dostal.

V pondělním žebříčku ATP Entry budete poprvé v kariéře figurovat v první světové čtyřicítce. Tohle jste asi na začátku sezony neplánoval, že?
To ne, když jsem na Australian Open uhrál z kvalifikace jedno kolo a pak jsem vyhrál challenger ve Francii, dostal jsem se v žebříčku na 78. místo. To jsem si chtěl udržet. V létě jsem totiž musel obhajovat hodně bodů. A teď jsem ve čtyřicítce, co je skvělé. Tak vysoko už se počítá každé místo...

Letos jste prvním českým tenistou, který vyhrál turnaj ATP Tour. Těší vás takové prvenství?
Ale vždyť já jsem o tom vůbec nevěděl! Neuvědomil jsem si, že ještě nikdo nebyl ve finále. Určitě je to příjemné, ale na tom nebudu nic stavět.  Proč taky?

Po Palermu si dopřejete týden volna a pak odletíte na turnaj do Moskvy. Budete svůj první titul slavit?
Asi trochu jo, ale nebude to nic velkého.

Tomáš Berdych


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga