Vondroušová si semifinále US Open nezahraje, podlehla domácí ranařce

  20:18aktualizováno  7. září 7:01
Začala vlažně a rychle zaostávala, prala se s bolestí lokte, kterou tlumila prášky. Pak statečně vzdorovala, ale ve druhém setu malou naději na zvrat nevyužila. Markéta Vondroušová se do semifinále tenisového US Open neprobojovala, mezi poslední osmičkou prohrála s Američankou Madison Keysovou 1:6 a 4:6. Domácí zástupkyně se příště střetne s Arynou Sabalenkovou. Mezi muži uspěli světová jednička Carlos Alcaraz a Daniil Medveděv.

Vondroušová v newyorském semifinále nedoplnila Karolínu Muchovou, která čtvrtfinále zvládla v úterý a o finále bude usilovat proti jiné Američance Coco Gauffové v noci na pátek od 1:00 SELČ.

Vondroušová vs. Keysová

Reportáž z utkání

Wimbledonská šampionka Vondroušová ve čtvrtfinále proti Keysové nenalezla zbraň proti ranám výtečně hrající soupeřky, potýkala se i se zdravotním omezením, které si přinesla z předcházejících kol.

Po osmifinále si stěžovala na bolesti paže, zejména lokte, a přestože duel proti Peyton Stearnsové nakonec po vyčerpávající bitvě zvládla, následně nenastoupila po boku Barbory Strýcové do čtyřhry.

Pro čtvrtfinále dvouhry se snažila zotavit, nastoupila k němu po dni volna. Ve večerní partii na dvorci Arthura Ashe se ošetřovat nenechala, nicméně bylo patrné, že se nenachází v ideálním rozpoložení.

„Loket ji bolel, brala si prášky. Hlavně při servisu byla limitovaná, což se jí pak trochu dostávalo do hlavy,“ řekl po zápase její trenér Jan Hernych. Jeho svěřenkyně přiblížila, že potíže díky medikamentům necítila, a tak porážku přičítala především výkonu sokyně.

Vondroušová: Hnala mě, trefovala lajny, nešlo nic dělat. Teď chci na Masters

V první sadě, v níž musely rivalky hned v úvodu přestat, protože v hledišti zkolaboval fanoušek, Vondroušová rychle nabrala propastné manko 0:5.

Za útočně hrající finalistkou turnaje z roku 2017 jednoznačně zaostávala, první set ztratila za zhruba půl hodiny hladce 1:6.

Ve druhém se však stabilizovala a odstartovala mnohem vyrovnanější podívanou. Servis si hájila bez potíží, na příjmu se osmělovala. Za stavu 4:3 si postupně vypracovala pět brejkbolů, nicméně Američanka každou šanci odvážně smazala.

Americká tenistka Madison Keysová slaví postup do semifinále US Open.
Česká tenistka Markéta Vondroušová hraje bekhend ve čtvrtfinále US Open.

Po vítězném bekhendu po čáře, kterým využila svůj první gamebal v těsné hře, si hlasitě zakřičela.

Vondroušová do snahy uzmout svůj první brejk v utkání a vydobýt si nabuzení ke zvratu vložila veškerou zbývající energii, a tak když neuspěla, v koncovce odpadla. Za stavu 4:4 ztratila podání, vzápětí ještě odvrátila první dva mečboly, při třetím už ale kapitulovala.

Nezužitkovala ani jeden z devíti brejkbolů, naopak při všech třech hrozbách, kterým čelila, musela kousat odebrání servisu. Deseti vítěznými údery nevyvážila 19 nevynucených chyb, Keysové nevadil ani podobný nepoměr v těchto statistikách 19:28.

Chvilka hrůzy na centru. Děsivý zážitek se mnou zatřásl, pravila Vondroušová

„Věděla jsem, že dokáže vrátit spoustu míčů, proto jsem se snažila být agresivní a chodit na síť,“ prozradila Američanka vítěznou taktiku.

Vondroušová si navzdory neúspěchu postupem do čtvrtfinále vylepšila dosavadní maximum z US Open a ukázala, že i s pozorností, která ji jako wimbledonskou šampionku provází, dokáže útočit na účast v závěrečných kolech grandslamů.

Sabalenková znovu neztratila set

Keysová v semifinále narazí na turnajovou trojku Bělorusku Sabalenkovou, která na úvod středečního programu porazila Číňanku Čeng Čchin-wen hladce 6:1, 6:4 a postoupila mezi čtyři nejlepší ve Flushing Meadows potřetí za sebou.

Sabalenková, jež se po vypadnutí Polky Igy Šwiatekové stane novou světovou jedničkou, živí dál naději na druhý grandslamový titul v sezoně, letos ovládla už Australian Open. Čeng Čchin-wen porazila za 74 minut, zaznamenala 17 vítězných míčů a stále neztratila v New Yorku ani set.

Aryna Sabalenková slaví postup do semifinále US Open.

„Myslím, že jsem dnes hrála skvělý tenis. Se svým výkonem jsem moc spokojená. Získala jsem šanci hrát další grandslamové semifinále a podat v něm zase o něco lepší výkon,“ řekla v rozhovoru na kurtu.

Běloruska je v semifinále grandslamu posedmé v kariéře a popáté za sebou. Vloni na US Open vypadla v boji o finále s pozdější vítězkou Šwiatekovou. „Tentokrát udělám vše pro to, abych tu zůstala až do konce,“ dodala.

V derby uspěl Medveděv, narazí na Alcaraze

Alcaraze dělí už jen dvě výhry od úspěšné obhajoby loňského titulu. Turnajová jednička porazila ve středečním čtvrtfinále Němce Alexandera Zvereva za dvě hodiny a 24 minut 6:3, 6:2, 6:4. V boji o finále narazí Alcaraz na nasazenou trojku a předloňského šampiona Medveděva, který v ruském souboji vyřadil Andreje Rubljova 6:4, 6:3, 6:4.

Dvacetiletý Alcaraz zdolal Zvereva podruhé za sebou a potřetí z šesti vzájemných zápasů. V duelu odvrátil všech pět brejkbolů, sám prolomil soupeřův servis čtyřikrát. Zaznamenal také 29 vítězných míčů.

Španěl Carlos Alcaraz se povzbuzuje ve čtvrtfinále US Open.

„Na tomhle kurtu se cítím velmi dobře. Jsem připravený utkat se v semifinále s Daniilem,“ řekl v rozhovoru na kurtu.

Španělský tenista útočí v New Yorku na třetí grandslamový titul. Vedle loňského triumfu na US Open uspěl letos ve Wimbledonu. Na grandslamech neprohrál posledních dvanáct zápasů za sebou, ve finále by si mohl zopakovat reprízu wimbledonského boje o titul se Srbem Novakem Djokovičem.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

„No, zjevně je to blíž než na začátku turnaje. Bylo by skvělé si zahrát tady v New Yorku finále proti Novakovi. Oba nás ale čeká ještě těžké semifinále, tak uvidíme,“ uvedl Alcaraz.

O šest let starší Zverev, který v osmifinále zdolal Itala Jannika Sinnera až v pěti setech, se potýkal s viditelnou únavou. Před začátkem třetí sady si vyžádal zdravotní pauzu, postupu Alcaraze ale později nezabránil.

Sedmadvacetiletý Medveděv prošel na newyorském betonu mezi čtyři nejlepší počtvrté za posledních pět ročníků. Celkově jde o jeho sedmé grandslamové semifinále a druhé za sebou. Do stejné fáze se dostal také letos ve Wimbledonu.

O dva roky mladšího Rubljova porazil i navzdory většímu počtu nevynucených chyb (40:37) a méně vítězným míčům (26:32). Prolomil však devětkrát soupeřův servis a na konci proměnil pátý mečbol.

Daniil Medveděv se rozčiluje ve čtvrtfinále newyorského grandslamu.

Oba hráči se museli vypořádat na kurtu s teplotami nad 35 stupňů Celsia a vysokou vlhkostí. Moskevský rodák Medveděv proto před zápasy v podobných podmínkách varoval.

„Nechali jsme tam vše. Pokud by ale zápas byl delší, nechali bychom tam ještě víc. A jediná věc, která je trochu nebezpečná, je otázka, kam až bychom zašli. Možná bychom sehráli pět setů a bylo vše v pořádku. Nebo bychom tady měli další případ jako s Wu I-pingem ve Washingtonu,“ zmínil Medveděv na tiskové konferenci kolaps čínského tenisty na nedávném turnaji ve Washingtonu.

Rubljov nepostoupil do semifinále grandslamu ani na devátý pokus a ve Flushing Meadows vypadl ve stejné fázi jako v minulém roce. Letos skončil ve čtvrtfinále také na Australian Open a ve Wimbledonu.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (12-Něm.) 6:3, 6:2, 6:4
Medveděv (3-Rus.) - Rubljov (8-Rus.) 6:4, 6:3, 6:4

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Keysová (17-USA) - Vondroušová (9-ČR) 6:1, 6:4
Sabalenková (2-Běl.) - Čeng Čchin-wen (23-Čína) 6:1, 6:4

Juniorky
Dvouhra - 3. kolo:

Valentová (9-ČR) - Quevedová (7-USA) 2:6, 6:3, 6:2
Samsonová (10-ČR) - Miličová (Slovin.) 6:4, 6:1
Jamrichová (1-SR) - Bartůňková (ČR) 6:4, 6:3

Čtyřhra - 2. kolo:
Kovačková, Samsonová (4-ČR) - Ivanovová, Zhiyenbayevová (Bulh./Něm.) 6:3, 6:1
A. Penicková, K. Penicková (USA) - Bartůňková, Valentová (6-ČR) 5:7, 6:2, 10:5

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Investice do ženského sportu? Chytrý byznys. A tak Birdová koupila podíl v Seattlu

27. dubna 2024  11:03

Basketbalová legenda Sue Birdová se stala spolumajitelkou klubu Seattle Storm, v němž odehrála...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Hradec posílí reprezentant Batna. Líbil se nám už loni, říká manažer Kmoníček

27. dubna 2024  10:28

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Franny, věř si! Fotbalistka Slavie o životě v Americe i derby v Edenu

27. dubna 2024

Premium Narodila se v San Franciscu, kam její rodiče emigrovali z Československa za lepším životem. Před...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...