TRÁPENÍ. Lukáš Rosol zažívá rok plný vzestupů i pádů. Teď se nachází v tom horším období.

TRÁPENÍ. Lukáš Rosol zažívá rok plný vzestupů i pádů. Teď se nachází v tom horším období. | foto: AP

Rosol prohrál poosmé v řadě. Zaráží mě to, přiznal daviscupový kapitán

  • 21
V tenisovém žebříčku ATP je stále na solidním 45. místě, jenže jeho výkony z poslední doby tomu vůbec neodpovídají. Daviscupový reprezentant Lukáš Rosol zažívá bídné období kariéry: osmkrát za sebou prohrál, z toho sedmkrát svůj úvodní zápas na turnaji. Naposledy v pondělí večer ve Winston-Salemu.

Jeho poslední výhra je stará dva měsíce. Dosáhl jí v londýnském Queen's Clubu, kde zdolal tehdy 232. hráče světa Samuela Grotha. Od té doby se trápí.

Bídná série proher v úvodních zápasech začala ve Wimbledonu, tedy místě, kde Rosol dosáhl dosud největšího úspěchu. Před rokem tam ve 2. kole slavně zdolal superhvězdu Rafaela Nadala, letos v All England Clubu smolně prohrál po pěti setech.

A další neúspěchy přicházely. Ve Stuttgartu. V Hamburku. V Gstaadu. Ne všechno přitom byly marné zápasy. Rosol se ve třech setech tahal s Italem Seppim, Španělem Granollersem i nyní s Nizozemcem Haasem. Ale vždy prohrál. "Trochu mě ty výsledky zaráží," přiznal i daviscupový kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Pro Rosola dál pokračuje rozporuplný rok 2013. V dubnu nejprve dvěma výhrami pomohl českému týmu postoupit přes Kazachstán do semifinále Davis Cupu. Krátce poté mu zemřel otec. A pak Rosol poprvé v životě vyhrál turnaj ATP - v rumunské Bukurešti, kde porazil nasazené hráče Troického, Simona a Seppiho.

Navzdory osobním trablům se zdálo, že jeho kariéra je na vzestupu. Jenže místo toho přišlo nekončící trápení.

Ještě na challengeru v Ostravě došel do semifinále, ale pak začaly vítězné zápasy rychle ubývat. Až vymizely úplně...

Po prohře ve Wimbledonu Rosol vysvětloval, že ho trápí bolest v pravé kyčli a na konci sezony plánuje jít na operaci. "Věděl jsem, že to jednou přijde, a teď se to rapidně zhoršilo," říkal, přestože po přechodu z trávy se prý stav kyčle zase trochu zlepšil. Přesto i zdravotní problém patrně stojí za jeho herním trápením.

"Jsou to spojené nádoby," myslí si Navrátil. "Když prohrajete šestkrát v 1. kole, tak si určitě nevěříte." Ve Winston-Salemu sice Rosol neuspěl "až" ve 2. kole, v tom prvním měl ale volný los. "Do toho má Lukáš pro tenistu nepříjemné zranění, kyčel ho hlavně na betonech může zlobit. Ale snad dostane na US Open dobrý los a nějaký zápas vyhraje."

A že by se zlepšené sebevědomí hodilo! Hned po US Open totiž přijde české semifinále Davis Cupu s Argentinou - a kdyby Berdych nebo Štěpánek nemohli hrát, Rosol by je v současné formě těžko mohl solidně zastoupit.

Rosolova série proher v úvodních zápasech
TurnajSoupeřVýsledek
WimbledonJulian Reister3:6, 6:4, 6:7, 7:6, 4:6
StuttgartThomaz Bellucci4:6, 4:6
HamburkTobias Kamke3:6, 0:6
GstaadMarcel Granollers2:6, 4:6
MontrealAndreas Seppi4:6, 6:4, 6:7
CincinnatiMarcel Granollers7:5, 4:6, 0:6
Winston-Salem (2. kolo)Robin Haase4:6, 6:3, 5:7

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga