Tomáš Berdych se po souboji s Kevinem Andersonem hodně radoval. Zápas otočil po

Tomáš Berdych se po souboji s Kevinem Andersonem hodně radoval. Zápas otočil po nevydařeném prvním setu. | foto: Reuters

Berdych je v Paříži ve čtvrtfinále, Murray padl s Polákem Janowiczem

  • 30
Katastrofální úvod, potom tuhý boj a nakonec vítězství pro Tomáše Berdycha. Český tenista v osmifinále turnaje série Masters v Paříži zdolal Kevina Andersona z Jižní Afriky po setech 1:6, 6:3, 6:4.

Berdych porazil Andersona i ve čtvrtém vzájemném duelu. Ve svém letošním patnáctém čtvrtfinále se utká s domácím Gillesem Simonem. Ten postoupil bez boje přes Japonce Keie Nišikoriho, jenž má zraněný pravý kotník.

Český tenista měl s potvrzením pozice favorita v první sadě problémy. Anderson ho nejen podle očekávání nepouštěl příliš do hry při svém podání, ale přesnými údery ovládal i mezihru. Vítěz pařížského turnaje z roku 2005 Berdych odvrátil za stavu 0:5 "kanára", ale set bezpečně získal soupeř.

"Kevin začal neuvěřitelně," konstatoval Berdych. "Neměl jsem šanci, všechno mu vycházelo. Ale nepřestával jsem věřit," dodal český tenista.

V druhé sadě se začal vývoj zápasu pomalu obracet a první využitý brejkbol na 5:3 zajistil Berdychovi srovnání skóre. V rozhodující sadě proměnil za stavu 3:3 možnost vzít Andersonovi podání tvrdým forhendem po lajně a zápas
už doservíroval. Jeho soupeři nepomohlo ani 15 es.

Sedmadvacetiletý Berdych si vylepšil letošní bilanci na 59 vítězství a 19 porážek, čímž už překonal loňský nejúspěšnější rok (53 výher). Navíc v Paříži chybí řada hráčů z elity - Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič, má tak větší šanci navázat na tamní sedm let starý titul.

"Je to nová role (být favoritem) na turnaji, ale pořád jsou tady kluci jako Andy (Murray), David (Ferrer)," poznamenal Čech, který ještě nevěděl, jak Murray dopadne. "A taky nesmím zapomenout na příštího soupeře, hrát proti Francouzovi u něj doma bude hodně těžké," dodal před čtvrtfinále se Simonem Berdych, jenž si příští týden před finále Davisova poháru ještě zahraje Turnaj mistrů v Londýně.

Brit Murray je totiž dalším velkým jménem, které v Paříži končí. Světovou trojku vyřadil ve třetím kole Jerzy Janowicz po setech 5:7, 7:6 (7:4), 6:2. Vítěz US Open i olympiády neproměnil proti jedenadvacetiletému Polákovi, který je na žebříčku na 69. místě, mečbol.

Po čtvrtku už je jasných všech osm účastníků Turnaje mistrů v Londýně, posledními se stali Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Srb Janko Tipsarevič. Francouz jistotu získal po výhře nad Španělem Nicolasem Almagrem dvakrát 7:6.

Zároveň pomohl do Londýna i Srbovi Tipsarevičovi. Na Turnaji mistrů tak oba budou spolu s Berdychem, Federerem, Djokovičem, Murraym, Ferrerem a Juanem Martínem Del Potrem. Čtvrtý hráč žebříčku Rafael Nadal účast zrušil kvůli zranění kolena.

Turnaj mužů v Paříži (série Masters)

tvrdý povrch, dotace 2 427 975 eur

Dvouhra, 3. kolo
Berdych (5-ČR)  - Anderson (JAR) 1:6, 6:3, 6:4
Janowicz (Pol.) - Murray (3-Brit.) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2
Simon (Fr.) - Nišikori (15-Jap.) bez boje
Tsonga (6-Fr.) - Almagro (11-Šp.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:3)
Llodra (Fr.) - Del Potro (7-Arg.) 6:4, 6:3
Tipsarevič (8-Srb.) - Mónaco (9-Arg.) 6:3, 3:6, 6:3
Querrey (USA) - Raonic (14-Kan.) 6:3, 7:6 (7:1)
Ferrer (4-Šp.) - Wawrinka (16-Švýc.) 6:2, 4:6, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga