Britský tenista Andy Murray returnuje ve finále turnaje v Paříži

Britský tenista Andy Murray returnuje ve finále turnaje v Paříži | foto: AP

Potvrzeno: Murray jedničkou. Berdych a Kvitová v žebříčcích poskočili

  • 66
Už je to oficiální - britský tenista Andy Murray je poprvé v čele světového žebříčku. Po triumfu na turnaji Masters v Paříži sesadil z trůnu Srba Novaka Djokoviče, který vládl pořadí ATP od července 2014 nepřetržitě 122 týdnů. Češi si v aktuálním pořadí mírně polepšili.

Devětadvacetiletý Murray potřeboval k posunu do čela žebříčku ATP projít v Paříži do finále. Turnaj nakonec vyhrál a vybojoval už osmý letošní titul a čtvrtý v řadě.

Ve čtvrtfinále na britském tenistovi ztroskotal i Tomáš Berdych, po týdnu se však vrátil do elitní desítky.

Česká jednička se v minulém týdnu ocitla po více než šesti letech mimo Top ten, nyní je Berdych zpátky desátý kvůli propadu zraněného Rogera Federera.

Tenisové žebříčky

Hvězdný Švýcar, který ukončil sezonu už v červenci, je až šestnáctý a mezi elitní desítkou chybí po 14 letech. „Máme nového krále, gratuluji, Sire,“ napsal na twitteru Federer, jenž si sám užíval pocty vládnout žebříčku dohromady 302 týdnů, nejdéle ze všech tenistů.

Murray se oficiálně ocitl v čele jako první Brit. Vítěz 43 turnajů včetně tří grandslamů a dvou olympiád je 26. světovou jedničkou od zavedení současné podoby žebříčku. „Jsem strašně hrdý, neuvěřitelně hrdý. Snil jsem o tom od dětství a nikdy si nemyslel, že se to fakt může stát,“ prohlásil skotský tenista.

Novou poctu si nicméně může užít třeba jen týden. Od neděle v Londýně bude na Turnaji mistrů bojovat znovu o trůn s Djokovičem.

Petra Kvitová si po zisku titulu na Elite Trophy v Číně polepšila o dvě příčky a je v novém žebříčku WTA jedenáctá. Karolína Plíšková zůstala na šestém místě.

Ženskému pořadí WTA nadále vládne Němka Angelique Kerberová, jež vystřídala dlouholetou královnu Serenu Williamsovou z USA po triumfu na zářijovém grandslamu US Open.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga