VÍTĚZ A PORAŽENÝ. Turnaj v Šanghaji ovládl Novak Djokovič (vpravo). Ve finále

VÍTĚZ A PORAŽENÝ. Turnaj v Šanghaji ovládl Novak Djokovič (vpravo). Ve finále zdolal Juana Martina del Potra. | foto: AP

Djokovič ve třech setech zdolal Del Potra a obhájil titul v Šanghaji

  • 20
Srbský tenista Novak Djokovič se může pochlubit úctyhodnou sérii. Ve finále turnaje v Šanghaji si připsal dvacátou výhru za sebou. Juana Martina Del Potra z Argentiny přehrál 6:1, 3:6, 7:6 a obhájil titul.

Z dramatické podívané se vymykal pouze úvodní set, v němž byl Del Potro stínem hráče, který v semifinále vyřadil staronového vládce žebříčku Rafaela Nadala a kvalifikoval se na Turnaj mistrů. Vytáhlý Argentinec s velkou námahou odvrátil za stavu 0:5 "kanára".

V druhém setu však Del Potro našel svou pohodu z posledních dnů a převzal otěže. Dostal se do vedení 3:0, za stavu 4:2 a 0:40 pomocí svého smrtícího forhendu odvrátil tři Djokovičovy brejkboly za sebou a vynutil si rozhodující set.

Ten přinesl zřejmě nejlepší tenis, s dlouhými výměnami plnými tvrdých úderů a vítězných míčů. Djokovič si bez větších problémů držel podání a vynikající defenzivou vytvářel tlak na Del Potra při jeho servisu. Argentinec, jenž minulý týden vyhrál turnaj v Tokiu, dokázal dovést set do tie-breaku, v němž však měl navrch nejvýše nasazený Djokovič a vyhrál 7:3.

Šestinásobný grandslamový vítěz si připsal páté turnajové prvenství v sezoně. Na kontě má patnáct titulů série Masters a celkově devětatřicet.

Turnaj mužů v Šanghaji

tvrdý povrch, dotace 6,211.445 dolarů

Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Del Potro (6-Arg.) 6:1, 3:6, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále:
Dodig, Melo (5-Chor./Braz.) - Marrero, Verdasco (8-Šp.) 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 10:2

V Ósace se z titulu raduje Stosurová

Na turnaji v japonské Ósace se australské tenistce Samantě Stosurové daří. Titul zde získala podruhé v kariéře, když ve finále přehrála Eugenii Bouchardovou z Kanady 3:6, 7:5, 6:2. Celkově je to její páté vítězství na okruhu WTA.

Devatenáctiletá Bouchardová vstoupila do svého prvního finále vyhraným prvním setem a krok s o deset let starší Australankou držela až do stavu 5:5 v druhé sadě. Jeden míček jí chyběl k vedení 6:5, nicméně Stosurová získala sedm z následujících osmi bodů a vyrovnala.

Třetí set už byl jasnou záležitostí Stosurové, jež poprvé v kariéře vyhrála dva turnaje za rok. V srpnu v Carlsbadu ukončila téměř dvouleté čekání na titul od triumfu na US Open 2011.

Turnaj žen v Ósace

tvrdý povrch, dotace 235.000 dolarů

Dvouhra - finále:
Stosurová (3-Austr.) - Bouchardová (5-Kan.) 3:6, 7:5, 6:2

Čtyřhra - finále:
Mladenovicová, Pennettaová (2-Fr./It.) - Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) 6:4, 6:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga