Maria Šarapovová možná na listopadové finále Fed Cupu do Česka nedorazí.

Maria Šarapovová možná na listopadové finále Fed Cupu do Česka nedorazí. | foto: Reuters

Šarapovová: Kalendář mi nedává šanci hrát Fed Cup. Přijede do Česka?

  • 4
Jasné rozhodnutí zatím neudělala. Indicie však ohledně účasti Marie Šarapovové ve finále Fed Cupu v Česku nevypadají příliš pozitivně. V Paříži na Roland Garros si Ruska postěžovala na to, v jak nevhodných termínech se týmová soutěž hraje. „Ráda bych ji hrála i v budoucnu, ale kalendář mi nedává šanci,“ řekla.

Šarapovová nepatří ke zrovna vzorným účastnicím fedcupových utkání. Letos sice nastoupila v 1. kole proti Polsku, to však bylo její první vystoupení od roku 2012.

Letos má motivaci navíc. Účast ve Fed Cupu je jedinou možností, jak se nominovat na olympijské hry v Riu 2016. Právě to by mohlo Šarapovovou nalákat na finále, které se v Česku uskuteční 14. a 15. listopadu.

Nebo taky nemuselo. „Načasování těchto událostí je opravdu nešťastné. Přijde mi, že nikdo z těch, kteří vytváří kalendář Fed Cupu, nemyslí na hráčky, které dojdou daleko na grandslamech,“ řekla světová dvojka reportérům v Paříži.

„Nedochází jim, kolik mentální a fyzické síly to vyžaduje. A naplánovat Fed Cup hned po grandslamu, to podle mě nemá smysl.“

U mužů je přitom situace ještě obtížnější, neboť čtvrtfinále Davis Cupu se hraje v letošním kalendáři po Wimbledonu a semifinále po US Open. Fed Cup přímo navazoval jen na Australian Open (1. kolo), semifinále se hraje v dubnu, finále v listopadu.

Šarapovová však ví, o čem mluví, jelikož právě na 1. kolo letěla do Ruska po finálové účasti v Melbourne. Únavu ale přemohla a obě dvouhry vyhrála.

„Byly to skvělé časy. Ráda bych hrála i v budoucnu, ale kalendář mi nedává šanci.“

Co to znamená pro účast ve finále? Rozhodnutí učiní Šarapovová až na konci sezony. Zatím se ale zdá, že ji listopadová cesta do Prahy příliš neláká.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga