S VERVOU. Marta Kosťuková v prvním kole Australian Open.

S VERVOU. Marta Kosťuková v prvním kole Australian Open. | foto: AP

Připomněla Hingisovou. Kosťuková v patnácti letech udivuje Melbourne

  • 0
Ve věku pouhých 15 let a 201 dní dokázala Marta Kosťuková vyhrát zápas v hlavní soutěži Australian Open, takový kousek se na grandslamu v Melbourne nepovedl 22 let. Ukrajinská tenistka v prvním kole porazila pětadvacátou nasazenou Číňanku Pcheng Šuaj dvakrát 6:2 a připomněla doby zázračného dítěte Martiny Hingisové.

V mladším věku totiž dokázala v Melbourne přejít přes první kolo naposledy právě Hingisová, které bylo 15 let a 107 dní. Pozdější švýcarská hvězda v roce 1996 postoupila až do čtvrtfinále. Postup do druhého kola Australian Open vybojovala už o rok dříve.

Kosťuková o víkendu úspěšně zvládla závěr kvalifikace, když vyřadila Barboru Krejčíkovou, a do hlavní soutěže vstoupila hladkou výhrou. Nad Pcheng Šuaj zvítězila za 57 minut.

„Snažila jsem se ji rozhýbat. Věděla jsem přesně, co na ni mám hrát, a povedlo se mi to. Mám z toho radost,“ vykládala 521. hráčka světa, která využila handicapu čínské tenistky, jež kvůli potížím s kolenem před Australian Open nehrála žádný turnaj. A v utkání s Kosťukovou měla čínská jednička s pohybem zjevné problémy.

Z toho, že dokázala uspět v tak mladém věku, si Ukrajinka hlavu nedělala. „Pořád překonávám nějaké rekordy, každý rok a na každém turnaji. Nic to se mnou nedělá. Kdybych to měla nějak prožívat, bylo by toho na mě moc,“ uvedla loňská vítězka juniorky v Melbourne.

Její příští soupeřkou bude Australanka Olivia Rogowská, která hraje turnaj na divokou kartu. Prodlouží ještě Kosťuková svou „dospěláckou“ australskou jízdu?

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga