Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Štěpánek po bitvě podlehl Volčkovovi

  21:27
Paříž - Už v prvním dnu tenisového French Open se s turnajem rozloučila americká hvězda Andre Agassi. Kvalifikant Jerome Haehnel z Francie ho za dvě a půl hodiny vyprovodil výsledkem 4:6, 6:7 a 3:6. Z českých zástupců měl zatím do druhého kola nejblíž Radek Štěpánek. V pětisetové bitvě však nakonec Bělorusu Volčkovovi podlehl 3:6, 6:2, 6:3, 3:6 a 9:11.

Český reprezentant Tomáš Berdych prohrál s thajským hráčem Paradornem Srichaphanem 3:6, 4:6, 6:3 a 1:6.

Bohdan Ulihrach ztratil první set se Slovákem Dominikem Hrbatým 1:6 a ve druhém za stavu 1:3 vzdal, protože se znovu ozvaly bolesti prstu na noze, který si nakopl před měsícem v koupelně. "Už jsem nastupoval trošičku se zraněním a bylo to na pohybu hodně znát," řekl po zápase novinářům.

Hrbatého, se kterým předchozí tři zápasy prohrál, považuje vzhledem k jeho dobrým výsledkům v poslední době za "možná jednoho z favoritů turnaje". "Nikde tedy není psáno, že bych ho porazil, kdybych byl zdravý, ale snažil bych se ho potrápit," řekl Ulihrach před odchodem na další lékařské vyšetření. Hrát prý teď znovu začne, až bude stoprocentně zdravý.

Štěpánkovi chyběl ve čtyřhodinovém duelu s Volčkovem dvakrát k vítězství jen jeden míček, ale nakonec odešel z kurtu jako poražený, když maratonský poslední set prohrál 9:11. "Štve mě, že jsem neproměnil jeden z těch dvou mečbolů," řekl.

Největší šance byla podle něj ve čtvrtém setu. "To jsem měl soupeře nalomeného, ale nepodařilo se, to byl zlomový bod. Pátý set už neměl být. Snažil jsem se, ale bohužel jsem nebyl ten šťastnější," litoval Štěpánek.

Jeho cílem po zápase bylo brzy usnout, i když věděl, že to bude těžké. V Paříži ho čekají ještě zápasy ve čtyřhře spolu s Jiřím Novákem. "Budu se snažit dát čtyřhře co nejvíc a dojít co nejdál," sliboval si zklamaný tenista.

Až v úterý skončí zápas Kláry Koukalové o postup do druhého kola French Open. Její duel s domácí Tatianou Golovinovou v pondělí totiž musel být v závěru druhého setu kvůli tmě ukončen. Česká tenistka vyhrála první sadu ve zkrácené hře, ve druhé je stav nerozhodný 5:5. Zápas bude dohrán jako druhé utkání dne na Centrálním dvorci. Odložen byl i duel Francouzů Arnauda Clémenta s Fabricem Santorem.

Více o French Open čtěte ZDE

Ulihrach měl zdravotní problémy už minulý týden na challengeru v Praze, kde v pátek kvůli nakopnutému prstu nenastoupil k semifinálovému zápasu. Vyrovnaný souboj svedl v úvodním kole grandslamového turnaje třiatřicetiletý Američan Todd Martin se svým o 12 let mladším krajanem Andym Roddickem.

Na favorizovaného krajana, který je na pařížské antuce nasazen jako číslo dvě, ale nakonec nestačil a po setech 6:7, 4:6 a 5:7 se s turnajem rozloučil. Hladký vstup do soutěže má naopak za sebou Vera Zvonarevová, jež může být podle některých odborníků černým koněm ženské dvouhry. Na její raketě skončila Slovenka Zuzana Kucová, která v posledním kole kvalifikace vyřadila Evu Birnerovou. Desátá nasazená Ruska povolila soupeřce uhrát jen dva gamy ve druhém setu, v prvním ji vyprovodila s 'kanárem'.

Berdych netruchlí
Tomáš Berdych bral vyřazení v prvním kole realisticky. Po prohře se třináctým nasazeným Srichaphanem nebyl vyloženě smutný. "Bylo to moje první vystoupení v Paříži, nemohu to brát úplně jako zklamání, teprve to tady poznávám," řekl osmnáctiletý tenista po utkání.

Na jeho výkonu bylo podle jeho slov také znát, že nebyl zdravotně zcela v pořádku. V neděli večer měl žaludeční problémy a i dnes se ještě cítil slabý. Nechtěl se na to ale vymlouvat.

V prvních dvou setech už Berdych prohrával 0:5 a 0:3, ale dokázal pokaždé snížit na méně hrozivých 3:6 a 4:6. Čtvrtý set vyhrál 6:3, ale jeho soupeř pak přestal kazit, udržel míč déle ve hře a s přehledem dotáhl zápas do vítězného konce hladkou výhrou 6:1.

Porážka Berdycha mrzela proto, že proti Srichaphanovi měl podle svého názoru na antuce největší šanci, neboť to je povrch, na němž je Thajec nejslabší. V Paříži jej ještě čeká čtyřhra se Slovákem Dominikem Hrbatým, pak už zamíří na challenger v Prostějově.

Agassi - první hvězda z kola ven
O první senzaci se postaral třiadvacetiletý Francouz Haehnel, který vyřadil Andreho Agassiho. Šestý nasazený Američan na antuce v Paříži zaostal daleko za svou pověstí a soupeři, který si svůj premiérový start na grandslamovém turnaji vybojoval v kvalifikaci, podlehl za dvě hodiny a dvě minuty 4:6, 6:7 a 3:6. 

Agassi, jenž před pěti lety na French Open zkompletoval svou sbírku grandslamových titulů, se tentokrát proti rozehranému soupeři nedokázal dostat do rytmu. Jediný zápas na antuce letos odehrál minulý týden v St. Pöltenu, kde prohrál v prvním kole s Nenadem Zimonjičem, a ani tentokrát se mu nedařilo.

Na zcela zaplněném kurtu číslo jedna v areálu Rolanda Garrose Agassi působil odevzdaným dojmem a nemohl se spolehnout na svou největší zbraň - smrtící return. V důležitých chvílích navíc často kazil. "Zasloužil jsem si to. Nebyl jsem spokojen s volbou úderů a s tím, kam jsem míče umísťoval," zlobil se na sebe Agassi.

Američan hrál v Roland Garros pošestnácté a možná naposledy. "To je těžké říci," řekl k tomu čtyřiatřicetiletý rodák z Las Vegas. "Pokaždé se chci vrátit, ale člověk nikdy neví. A já nevím. Každý rok se šance snižují, to je jisté," uvedl tenista,
kterého nyní trénuje jeho přítel Gil Reyes.

"Jsme v neznámých vodách a musíme najít důvod, proč zítra vstát," řekl Reyes. Ve třetím setu Agassi prohrával 1:3, ale dokázal poprvé v utkání vzít soupeři servis a vyrovnal na 3:3. "Pořád jsem cítil, že se to může otočit," věřil Agassi, ale ztratil další tři hry za sebou i celý zápas. "Stačily dvě minuty špatného tenisu a všechno bylo ztraceno," mávl Agassi smutně rukou.

Mladý Francouz, kterému ve světovém žebříčku patří 271. místo, naopak vypadal klidně. Přestože mu příliš nevycházelo podání, menším počtem nevynucených chyb dovedl zápas k nejcennějšímu vítězství své dosavadní kariéry.

"Letos jsem si řekl, že už to musím prorazit, nebo raději skončím," řekl Haehnel, který mezi juniory patřil ve Francii k nejlepším. "Je těžké říci, jak se cítím. Překvapil jsem sám sebe. Je to neuvěřitelné," radoval se Haehnel, jehož největším úspěchem je deblový titul z juniorky na Australian Open 1998.

Dnes přidal do sbírky triumf nad svým idolem Agassim. "Chtěl jsem si zápas s ním užít, protože to mohlo být proti němu poprvé a naposledy," řekl Francouz, který až dosud nehrál hlavní soutěž turnaje ATP. "Bál jsem se, ale potvrdilo se, že mu to nejde. Nehrál dobře," uvedl Haehnel.

Agassi, jenž v Paříži usiloval o jubilejní 800. vítězství v kariéře, vypadl na French Open při svém 16. startu teprve podruhé hned v úvodním kole. Poprvé se nečekaně brzy rozloučil v roce 1998, kdy ho zaskočil tehdy osmnáctiletý Rus Marat Safin. O rok později ale svou pověst napravil ziskem titulu, navíc se na turnaji sblížil se svou nynější manželkou Steffi Grafovou.

Kleinové chyběly přesnost i štěstí
Sandře Kleinové se nepodařilo probojovat do druhého kola, když po boji prohrála s Francouzkou Emilií Loitovou 4:6, 4:6. Příčiny porážky viděla hlavně v tom, že v rozhodujících chvílích kazila údery, trochu ale také v nedostatku sebedůvěry a v malé porci štěstí.

"Mrzí mě to moc, protože loni jsem tady hrála velmi dobře a nasbírala hodně bodů. Možná i to mi trochu svazovalo ruce, protože jsem věděla, že když to neobhájím, půjdu dolů," řekla Kleinová.

S Loitovou hrála zatím jenom jednou, a to vítězně. Vylosování přesto za moc příznivé nepovažovala, protože Francouzka v nedávné době zaznamenala řadu úspěchů. Přesto si myslí, že měla velkou šanci.

"Docela jsem si věřila, že by se to mohlo podařit, ale v zápase mi bohužel v rozhodujících chvílích ta sebedůvěra chyběla. Možná jsem vždycky trošičku zaváhala a míč letěl kousek vedle. Myslím, že jsem tvořila hru, ale bohužel tomu chybělo trochu toho štěstí," posteskla si.

Heninová úspěšná
Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová začala úspěšně svoji cestu za obhajobou titulu na tenisovém French Open. Nasazená jednička se na kurty vrátila po virovém onemocnění a v prvním kole si dnes v Paříži poradila s francouzskou Sandrine Testudovou dvakrát 6:4 za 87 minut.

Světová jednička sice prohrávala v prvním setu 0:2, ale pak Testudovou, bývalou devítku žebříčku WTA, která se vrací po mateřské dovolené, svoji razantní hrou udolala. "Nejsem v nejlepší formě, jak bych měla být, ale myslím, že to stačilo," uvedla Heninová-Hardenneová. Kvůli nemoci se necítí rozehraná. "Potřebuji hodně výměn, dostat se do rytmu," řekla belgická hráčka.

Heninová-Hardenneová hrála zápas naposledy začátkem dubna, kdy prohrála v semifinále turnaje v Amelia Island. Ze hry pak tenistku vyřadila virová infekce. "Nebylo jednoduché začínat proti Sandrine, ale dobře to dopadlo," oddechla si. Belgičanka byla od rána trochu nervózní. "Už jsem se s tím vzbudila, ale nepřekvapovalo mě to. Nejsem stoprocentně v pohodě, ale přesto to stačí, abych měla vysoké ambice," řekla tenistka, která si vylepšila letošní bilanci na 27 výher, prohrála jen dvakrát.

Testudová opouštěla i přes prohru centrální dvorec v areálu Rolanda Garrose s úsměvem. "Mám jiný pohled na svět a jsou jiné důležitější věci v mém životě. Jsem tady, protože mě tenis stále baví, pro nic jiného," uvedla jednatřicetiletá Francouzka.

Do druhého kola postoupila loňská semifinalistka a letos osmá nasazená Naděžda Petrovová z Ruska. Nezaváhali favorité Carlos Moya ze Španělska a argentinský hráč Guillermo Coria.

Američanka Chanda Rubinová se na letošním French Open nakonec přece jen nepředstaví. Třináctou nasazenou tenistku, jež v Paříži třikrát postoupila do čtvrtfinále, nepustí na kurty obnovené zranění kolena. V pavouku ji v prvním kole nahradí Tzipora Obsilerová z Izraele, která neuspěla v posledním kole kvalifikace.

V mužské dvouhře bude chybět Sjeng Schalken. Nizozemský tenista, který měl plnit roli patnáctého nasazeného, se odhlásil kvůli virové infekci. Místo něho dostane na grandslamovém turnaji šanci I Hjong-tchek z Korejské republiky.

Výsledky
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Volčkov (Běl.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 2:6, 3:6, 6:3, 11:9, Srichaphan (13-Thaj.) - Berdych (ČR) 6:3, 6:4, 3:6, 6:1, Hrbatý (31-SR) - Ulihrach (ČR) 6:1, 3:1 skreč, Roddick (2-USA) - Martin (USA) 7:6 (7:5), 6:4, 7:5, Mayer (Něm.) - Gonzalez (16-Chile) 6:7 (6:8), 6:1, 6:0, 7:6 (7:5), Mutis (Fr.) - Ginepri (USA) 6:4, 6:4, 6:0, Blanco (Šp.) - Portas (Šp.) 7:5, 7:5, 3:6, 6:4, Llodra (Fr.) - Popp (Něm.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:2, Escude (Fr.) - Arthurs (Austr.) 7:6 (9:7), 6:2, 6:2, Moya (5-Šp.) - Van Lottum (Niz.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:2, Chela (22-Arg.) - Levy (Izr.) 6:3, 6:1, 6:4, Coria (3-Arg.) - Davyděnko (Rus.) 6:4, 6:2, 6:0, Haehnel (Fr.) - Agassi (USA-6) 6:4, 7:6 (7:4), 6:3, Henman (9-Brit.) - Saulnier (Fr.) 4:6, 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, 6:3, Pavel (21-Rum.) - Hernandez (Šp.) 6:2 skreč, Monaco (Arg.) - Bogomolov (USA) 6:1, 6:1, 5:7, 6:4, Labadze (Gruz.) - J. Johansson (Švéd.) 7:5, 7:6 (7:5), 7:5, Verdasco (Šp.) - Rusedski (Brit.) 7:6 (9:7), 6:0, 6:0, Južnyj (Rus.) - Van Scheppingen (Niz.) 6:0, 6:4, 6:2, Spadea (27-USA) - Serra (Fr.) 7:5, 1:6, 4:6, 7:6 (9:7), 9:7, Corretja (Šp.) - Gambill (USA) 6:1, 4:6, 6:3, 6:2, Jeanpierre (Fr.) - Beck (SR) 6:2, 6:4, 7:5, Vicente (Šp.) - Gicquel (Fr.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:4, 6:2, Burgsmüller (Něm.) - Mahut (Fr.) 7:5, 6:3, 3:6, 6:1, Robredo (17-Šp.) - Martin (Šp.) 6:3, 6:3, 6:2, Horna (Peru) - Philippoussis (18-Austr.) 6:1, 7:6 (11:9), 6:3, Zabaleta (30-Arg.) - Robert (Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2, Garcia-Lopez (Šp.) - Reid (Austr.) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2, Sluiter (Niz.) - Melo (Braz.) 7:5, 6:1, 3:6, 6:1, Ančič (Chor.) - Sargsian (Arm.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:4, 6:4, Massu (11-Chile) - Tipsarevič (SČH) 3:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7:4).
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Loitová (31-Fr.) - Kleinová 6:4, 6:4, Heninová-Hardenneová (1-Belg.) - Testudová (Fr.) 6:4, 6:4, Suarezová (14-Arg.) - Sequeraová (Ven.) 6:3, 6:4, Šarapovová (18- Rus.) - Schwartzová (Rak.) 6:3, 6:0, Garbinová (It.) - Martinezová (Šp.) 6:1, 6:2, Irvinová (USA) - Snyderová (USA) 6:2, 6:0, Fedakovová (Ukr.) - Santangelová (It.) 6:3, 6:1, Safinová (32-Rus.) - Schruffová (Něm.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:3, Petrovová (8-Rus.) - Castanová (Kol.) 6:2, 6:3, Farinaová-Eliaová (15-It.) - Jankovičová (SČH) 4:6, 6:0, 6:2, Malejevová (21-Bul.) - Anca Barnaová (Něm.) 6:2, 6:2, Parraová-Santonjaová (Šp.) - Vakulenková (Ukr.) 7:5, 6:2, Duševinová (Rus.) - Obataová (Jap.) 6:1, 5:7, 6:4, Mauresmová (3-Fr.) - Cervanová (SR) 6:3, 6:3, Davenportová (5-USA) - Pichetová (Fr.) 6:4, 6:2, Medinaová-Garriguesová (Šp.) - Craybas (USA) 6:2, 6:1, Shaughnessyová - Reevesová (obě USA) 6:4, 6:3, Sernaová (Šp.) - Morigamiová (Jap.) 6:3, 3:6, 8:6, Zvonarevová (10-Rus.) - Kucová (SR) 6:0, 6:2, Pistolesiová (19-Izr.) - Pennettaová (It.) 6:1, 6:4, Perebijnisová (Ukr.) - Dokičová (24-SČH) 6:4, 6:1, Raymondová (28-USA) - Kurhajcová (SR) 0:6, 7:5, 6:3, Čeng Ťie (Čína) - Randriantefyová (Madag.) 6:1, 5:7, 6:4, Harkleroadová (USA) - Diazová-Olivaová (Arg.) 6:2, 6:1, Prattová (Austr.) - Pisniková (Slovin.) 6:4, 6:2, Grandeová (It.) - Nagyová (SR) 7:6 (9:7), 6:1, Sanchezová-Lorenzová (Šp.) - Mamičová (Chor.) 6:4, 7:5, Dementěvová (9-Rus.) - Jugičová-Salkičová (Bosna) 7:6 (7:4), 1:6, 6:4, Weingärtnerová (Něm.) - Daniiliduová (27-Řec.) 6:3, 6:3, Camerinová (It.) - Frazierová (USA) 6:3, 6:2, Marrerová (Šp.) - Wheelerová (Austr.) 6:2, 4:6, 9:7.

Paradon Srichapan z Thajska při zápase prvního kola, vněmž zdolal Tomáše Berdycha.

Francouzka Sandrine Testudová při zápase 1. kola ženské dvouhry na French Open.

Francouzský tenista Jerome Haehnel se postaral o první obrovské překvapení na French Open. Vyřadil Andre Agassiho.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Portugalsko - Česko 2:1, fotbalisté vedli, ale dali si vlastní gól a padli v nastavení

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  23:31

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté sahali v prvním utkání mistrovství Evropy po senzační remíze s Portugalskem,...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  20.6 23:02

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

Ty mrcho! Ukrajinská šermířka odmítla podat Rusce ruku, ta jí sprostě nadávala

19. června 2024  16:59

Stalo se to znovu. Ukrajinská šermířka Olena Kryvycká porazila na evropském šampionátu ve švýcarské...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vibrace v míči = ruka! Jak Slováky zachránil očipovaný balon s EKG

18. června 2024  10:53

Na ten den by asi nejradši zapomněl. Belgický obr Romelu Lukaku měl v úvodním zápase Eura proti...

Plašil o trenéřině i golfu s Guardiolou. Doma cizincem? Asi jsme se nepochopili

21. června 2024

Premium Hamburk (Od našeho zpravodaje) I když nikdy neskrýval, že rozhovory nemusí, učinil vzácnou výjimku. Ač je Jaroslav Plašil jedním...

Španělsko - Itálie 1:0, dominance proti obhájcům, přesto rozhodl vlastní gól

20. června 2024  20:12,  aktualizováno  23:02

Dominantní výkon proti obhájcům z Itálie předvedli španělští fotbalisté, ve skupině B mají na...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  20.6 23:02

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

EURO 2024 ONLINE: Mbappé trénoval s maskou, Španělé udolali obhájce

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  20.6 23:01

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se rozjelo. Česká reprezentace do něj v úterý večer vstoupila zápasem...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...