Vyplétači na Roland Garros.

Vyplétači na Roland Garros. | foto: Babolat Website

Raketa bez dobrého výpletu? Jako ferrari s motorem z fiatu

  • 33
Paříž (Od našeho zpravodaje) - Je jich šestnáct – a v těchto týdnech toho příliš nenaspí. Práce jim začíná po sedmé ráno a končí leckdy až okolo půlnoci. Ukrývají se v areálu Roland Garros v podzemní místnosti poblíž kurtů dva a tři, kde mají své stroje – a starají se o to, aby tenisté v Paříži měli s čím hrát. Vyplétači raket.

Jejich „doupětem“ provází Lucien Nogues ze společnosti Babolat, která vyplétačské operace na Roland Garros od roku 2011 zajišťuje. Co přesně dělá? „Jsem jako Yoda,“ směje se šedovlasý chlapík. Pak upřesní: „Zodpovídám za výchovu zaměstnanců. Vysvětluju, jak se liší rakety, výplety.“

Kdysi vyplétal i pro Martinu Navrátilovou, když hrála Fed Cup na Štvanici. Nyní mě však vítá vútrobách budovy zvané RGLab, kde se vyplétači ukrývají. Hned u jeho vchodu se nachází obrazovka, která je jakýmsi „mozkem“ veškerých operací. Do ní se zadávají požadavky na nové výplety. Z ní lze vyčíst, kolik zakázek mají vyplétači za sebou, kdy mají nejvíc napilno, který den byl nejtěžší.

Loni musela skupina Babolatu zvládnout zhruba 4 600 zakázek, letos se zřejmě přiblíží pěti tisícům, neboť neustále se měnící počasí v Paříži nutí hráče k častějším návštěvám. „Loni byla rekordmankou Serena Williamsová. Každý den, kdy hrála, chtěla přeplést všechny rakety, tedy osm až deset,“ líčí Nogues.

Tým vyplétačů v Paříži je elitou. Musí být, jelikož nároky na něj jsou mimořádné. Vyplést raketu zvládnou zhruba za dvacet minut, občas ale musí být i rychlejší; to když přijde zakázka během zápasu. „Hráči praskne výplet a pak to musíme zvládnout zhruba za 12 minut,“ popisuje Nogues.

Nejvíc napilno mají jeho kolegové ráno. Tenisté zjistí, jaké je počasí, vyhodnotí, že jejich výplet pro aktuální podmínky není vhodný – a zatouží po novém. Když je tepleji, struny ve výpletu povolují a volí se pro ně vyšší napětí. Za den členové týmu Babolatu přepletou okolo 350 raket.

Každý hráč má přitom své rutiny. I proto se obvykle o jednoho tenistu stará během celého turnaje stejný vyplétač, který je s jeho požadavky obeznámený. Kupříkladu Rafael Nadal plete všechny rakety na 25 (číslo znamená napětí strun v kilogramech), jiní tenisté mají rakety s různým napětím pro odlišné podmínky. Kromě počasí se napětí přizpůsobuje i jejich hernímu stylu; vyšší kilogramy obvykle volí tenisté, kteří nedávají míčům takové rotace a hrají přímější údery.

Dříve pracovali vyplétači před zraky návštěvníků, což sice bylo trochu rušivé, ale... „Aspoň si lidé uvědomí, že jsou výplety důležité. Když si koupíte raketu, která stojí přes pět tisíc, a dáte tam nejlevnější struny, polovinu investice ztratíte. To je podobné jako dát do ferrari motor z fiatu 500,“ přirovnává Nogues.

A tenisté to dobře vědí. I proto vyplétání nepodceňují. A také proto se skupina šestnácti statečných v těchto týdnech příliš nevyspí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga