Lucie Havlíčková, archivní snímek

Lucie Havlíčková, archivní snímek | foto: TK Sparta Prague Open 2020

Show náctiletých Češek v Paříži. Do semifinále juniorky se probily tři naděje

  • 11
Šestnáctiletá Nikola Bartůňková, stejně stará Sára Bejlek a o rok starší Lucie Havlíčková. České naděje řádí na Roland Garros, obsadily tři ze čtyř míst v semifinále turnaje juniorek.

„Je to neskutečný úspěch. Myslím, že to nikdo moc nečekal, přestože nás tady bylo hodně,“ připomněla Havlíčková pro Tenisový svět, že na pařížském grandslamu startovalo hned devět tuzemských hráček.

Tři z nich poskládaly čtyři výhry a postoupily do sobotního semifinále.

Bartůňková, která v dubnu debutovala na okruhu WTA, v osmifinále vyřadila světovou jedničku Marčinkovou z Chorvatska, v pátečním čtvrtfinále si poradila se Slovenkou Daubnerovou.

„Musela jsem si zvyknout na její hru. Měnila rytmus, hrála i vysoké míče. Nakonec jsem ale podala dobrý výkon a zvládla to. Semifinále je pro mě velký úspěch,“ radovala se.

V boji o finále se střetne s nenasazenou Argentinkou Sierrovou.

Bejlek ještě v Paříži neztratila ani set a potvrzuje, že stejně jako její vzor Rafael Nadal, v jehož akademii si i zatrénovala, má ráda antuku.

Linda a spol. Češky útočí. Trofeje i žebříčky svědčí o síle nové vlny

V semifinále v českém derby narazí na světovou devítku Havlíčkovou, která zdárně prošla třemi třísetovými duely v řadě. S Bejlek navíc v Paříži tvoří deblový pár, který postoupil rovněž do semifinále.

„Lucka má dobrý servis, a když má den, nedá se s ní hrát. Ale když ho nemá, je schopná prohrát s kýmkoliv,“ uvědomuje si Bejlek.

Deblový pár Bejlek (vlevo), Havlíčková:

„Sára má moc šikovnou ruku, je nebezpečná svoji variabilní hrou,“ oplácí chválu Havlíčková.

Vítězku jejich souboje by ve finále mohlo čekat další derby. A pak by bylo jisté, že český tenis bude mít znovu po roce šampionku juniorského Roland Garros. Loni v Paříži slavila Linda Nosková, která už letos úspěšně zvládla seniorskou kvalifikaci.

Takový příběh by jistě ocenilo i současné trio.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga