Novák v Paříži vypadl

  • 9
Paříž - Vážnou trhlinu dostaly vyhlídky Jiřího Nováka na cestu do Šanghaje k závěrečnému turnaj Masters. Český tenista nestačil na turnaji v Paříži na Rumuna Pavla a podlehl velmi snadno 1:6, 3:6. Jeho současné páté místo na žebříčku ATP Champions Race je tak ohroženo. Novákovi konkurenti naopak postupují. Tim Henman vyřadil druhého z českých hráčů Radka Štěpánka, uspěli i Tommy Haas a Roger Federer. ten nyní ztrácí na šestém místě pouhých pět bodů.Sedm hladových jde po Novákovi

Vystoupení českého hráče bylo ovlivněno týdenním výpadkem a léčbou zraněného stehenního svalu. Zranění si  Jiří Novák způsobil před týdnem v Madridu a musel proto vynechat i poslední turnaj v ruském Petrohradu. Duel proti Pavlovi trval necelou hodinu a favorizovaný Novák, jenž nedávno Rumuna porazil, za celou dobu nenašel na soupeře i vlastní potíže protizbraň. Nevycházelo mu podání, soupeř často bodoval z returnu. Herní nepohoda poznamenala celý Novákův výkon.
"Vypadl jsem z rozjetého vlaku," posteskl si poražený narušení herního režimu.

Novák ještě definitivně neztratil naději, stále má na své hlavní konkurenty náskok. Nyní však musí pouze čekat na jejich výsledky. Jeden z aspirantů na cestu do Šanghaje Brit Tim Henman vyřadil Radka Štěpánka a zajistil si 3. kolo. "Samozřejmě spočítáno to zhruba mám, ale teď už to bohužel není v mých rukách, ale v rukách ostatních hráčů," řekl Novák po zápase..

Radek Štěpánek neměl po Gustavo Kuertenovi vyřadit dalšího favorita. Kvalifikant vstoupil do zápasu velmi špatně, zkušeného Brita nestíhal a zaostával zejména v kvalitě druhého podání. Právě servis měl rozhodnout duel dvou útočných typů. V první sadě se čtyřiadvacetiletý Štěpánek zmohl na jediný game, v té druhé už se zlepšil. Na úspěch to však nemohlo stačit. Přesto si své vystoupení v Paříži musí pochvalovat.

Vedle Henmana si zdatně počínali i další z favoritů bezprostředně ohrožujících Novákovo postavení. Roger Federer nezaváhal proti Xavieru Malissemu a vyhrál hladce 6:2, 6:4. němec Tommy Haas si zase poradil se Slovákem Hrbatým a také nadále živí naděje na let do Číny. Thomas Johansson se dostal na žebříčku před Peta Samprase a bude nyní čekat, zda se Albert Costa, další grandslamový vítěz, směstná mezi nejlepších sedm. Pak by díky titulu z Australian Open zamířil na Masters i on.
Čtěte o situaci v boji o Masters: Sedm hladových jde po Novákovi

SOUČASNÝ STAV ŽEBŘÍČKU CHAMPIONS RACE

Paříž - Masters Series, 2. kolo
Henman (Brit.) - R. Štěpánek (ČR) 6:1, 7:5
Pavel (Rum.) - Novák (ČR) 6:1, 6:3
Federer (Švýc.) - Malisse (Bel.ú 6:2, 6:4
Johansson (Švéd.) - Robredo (Špa.) 7:6, 6:3
Haas (Něm.) - Hrbatý (SR) 6:7, 6:4, 6:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga