Novák je zraněn, postup se vzdálil

  • 7
Brno - Tíha závěrečných dvouher 1. kola Davisova poháru mezi domácím Českem a hosty ze Španělska leží nečekaně na Tomáši Berdychovi s Radkem Štěpánkem. Česká tenisová jednička Jiří Novák je totiž mimo hru. "Při sobotní čtyřhře jsem si natáhl lýtkový sval a bolest se přes noc tak rozležela, že bych se na kurtu nemohl pořádně hýbat," vysvětlil Novák v neděli dopoledne.

Rozhodující dvouhry sledujte ON-LINE
od 13 hodin ZDE

Česku chybí k postupu do daviscupového čtvrtfinále jediný bod, po sobotní čtyřhře je stav utkání 2:1. Zranění Nováka, s jehož rozhodujícím bodem se téměř najisto počítalo, však situaci notně komplikuje.

Proti levákovi Lopezovi musí do první dvouhry Berdych, který loni v září v Davis Cupu debutoval. V Thajsku vyhrál společně s Novákem čtyřhru a poté bodovel ve dvouhře. Přispěl tak k celkovému vítězstvé nad Thajskem v poměru 4:1 a k udržení českého týmu v elitní světové skupině.

Nominace Berdycha do jisté míry zaskočila i nehrajícího kapitána španělského týmu, který v domnění, že Novák nastoupí, nominoval místo své "jedničky" Robreda náhradníka Lopeze. Ten má totiž na rozdíl od Robreda s Novákem lepší zápasovou bilanci.

Poté, co se Arrese dozvěděl o Novákově odstoupení, už však svou nominaci zpět vzít nemohl.

Ve druhé nedělní dvouhře se střetnou "dvojky" obou týmů  Štěpánek - Nadal.

Radek Štěpánek se nečekaného vývoje událostí neobává.

"Moc mi pomohlo, že po třech porážkách ve dvouhře jsem se sobotní čtyřhrou v Davis Cupu konečně chytil. Takže jsem na tom dobře nejen kondičně, ale i psychicky," připomněl svou vůbec první výhru v Davisově poháru. "Proto bych do toho i za stavu dva dva šel bez nervozity. Ale Tomáš Berdych ten rozhodující třetí bod klidně udělat může."

DAVISŮV POHÁR
Speciální příloha iDNES

Dále čtěte: Z Davisova poháru vypadli obhájci


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga