David Nalbandian se raduje, v Paříži vyřadil Andyho Murrayho

David Nalbandian se raduje, v Paříži vyřadil Andyho Murrayho | foto: Reuters

Nalbandian živí naději na Turnaj mistrů, v Paříži končí zranění Federer i Nadal

  • 5
Tenista David Nalbandian dál živí naději na účast v Turnaji mistrů. Ve čtvrtfinále turnaje v Paříži porazil Brita Andyho Murrayho 7:6(3), 6:3. V semifinále ho čeká Rus Nikolaj Davyděnko. Tomu pro zranění vzdala světová jednička Rafael Nadal. Dalším semifinalistou je James Blake, jemuž k večernímu zápasu pro zranění zad nenastoupí Roger Federer.

Loňský vítěz z Paříže David Nalbandian v prvním čtvrtfinálovém duelu zdolal čtvrtého hráče světa Andyho Murrayho 7:6, 6:3 a ukončil tak vítěznou čtrnáctizápasovou šňůru britského tenisty.

Nalbandian tak stále může pomýšlet na účast v listopadovém Turnaji mistrů, kam se kvalifikuje osm nejlepších z žebříčku ATP Champions Race. Argentinec je zatím na čtrnáctém místě a k účasti v Šanghaji potřebuje ve francouzské metropoli vyhrát.

Druhým semifinalistou se stal bez boje další adept na Šanghaj James Blake z USA. Jeho soupeř Roger Federer ze zápasu kvůli problémům se zády odstoupil.

"Kvůli ztuhlým zádům jsem se rozhodl nenastoupit k večernímu zápasu," uvedl Federer na svých internetových stránkách.

Potíže prý měl už několik dní a ráno zjistil, že večerní léčba nezabrala. "Z preventivních důvodů a také kvůli tomu, že bych nebyl schopen hrát na sto procent, jsem bohužel musel učinit těžké rozhodnutí nehrát," dodal.

Švýcar se tak připravil o poslední možnost vyhrát svůj první letošní podnik série Masters. Rok tak zakončí bez jediného vítězství na turnaji této elitní kategorie, což se mu nestalo od roku 2003.

Soupeřem jedenáctého nasazeného Blakea bude vítěz utkání mezi turnajovou sedmičkou Andym Roddickem a domácím Jo-Wilfriedem Tsongou.

První hráč světového žebříčku Rafael Nadal nedohrál kvůli zranění pravého kolena čtvrtfinále s Rusem Nikolajem Davyděnkem.

V utkání se čtvrtečním přemožitelem Tomáše Berdycha se během prvního setu nechal ošetřovat, a když úvodní sadu prohrál 1:6, marný boj vzdal.

Koleno Nadala trápilo od čtvrtka a ráno se prý probudil s velkou bolestí. Sice nastoupil na kurt, ale trápil se. "Když jsem se o to koleno opřel, cítil jsem ostrou bolest," řekl novinářům na tiskové konferenci.

Připustil, že se obává, jestli se stihne uzdravit do Turnaje mistrů, který v Šanghaji začne 9. listopadu. "Snad to bude v pořádku, ale nevím," dodal.

S odpočinutým Blakem se o postup do finále utká přemožitel Radka Štěpánka Jo-Wilfried Tsonga. Francouzský tenista v bezmála tříhodinové bitvě porazil
5:7, 6:4 a 7:6 Američana Andyho Roddicka.

Dvouhra čtvrtfinále:
Davyděnko (6-Rus.) - Nadal (1-Šp.) 6:1 skreč
Blake (11-USA) - Federer (2-Švýc.) bez boje
Nalbandian (8-Arg.) - A. Murray (4-Brit.) 7:6 (7:3), 6:3
Tsonga (13-Fr.) - Roddick (7-USA) 5:7, 6:4, 7:6 (7:5)

Semifinálové dvojice: Davyděnko - Nalbandian, Tsonga - Blake.

QUEBEC

Pátá nasazená tenistka Aleksandra Wozniaková porazila na turnaji na domácí půdě v Québecu Američanku Carly
Gullicksonovou 6:3, 6:2 a postoupila do čtvrtfinále. V něm narazí na Galinu Voskobojevovou z Kazachstánu.

Nasazená jednička Naděžda Petrovová postoupila do semifinále turnaje v Québeku, poté co ve dvou setech porazila Maďarku Melindu Czinkovou.

O postup do finále se ruská tenistka utká s překvapením turnaje Američankou Angelou Haynesovou. Ta je ve světovém žebříčku až na 189. místě a před tímto turnajem na okruhu WTA nikdy nepostoupila dál než do druhého kola.

Dvouhra - 2. kolo:
Wozniaková (5-Kan.) - Gullicksonová (USA) 6:3, 6:2
Dechyová (Fr.) - Govorcovová (7-Běl.) 6:1, 7:5 Voskobojevová (Kaz.) - Marinová (Kan.) 6:1, 6:3 Haynesová (USA) - Bremondová (Fr.) 6:2, 6:4.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Petrovová (1-Rus.) - Czinková (Maď.) 6:1, 6:4
Matteková (6-USA) - Oudinová (USA) 7:6 (9:7), 6:1 Haynesová (USA) - Dechyová (Fr.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:3
Wozniaková (5-Kan.) - Voskobojevová (Kaz.) 6:2, 6:2

Semifinálové dvojice: Petrovová (1-Rus.) - Haynesová (USA), Matteková  (6-USA) - Wozniaková.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga