Dobojováno. Radek Štěpánek porazil Simona a poslal Čechy do čtvrtfinále Davis Cupu

Dobojováno. Radek Štěpánek porazil Simona a poslal Čechy do čtvrtfinále Davis Cupu | foto: Adolf Horsinka, MF DNES

Je to fantazie, radoval se Štěpánek. A bouchnul francouzské šampaňské

  • 35
Český národ znovu může oslavovat Radka Štěpánka jako svého tenisového hrdinu. Po nepovedeném vstupu do víkendového Davis Cupu s Tsongou dokázal společně s Berdychem zvítězit ve čtyřhře a dnes přidal v duelu se Simonem rozhodující postupový bod. Češi tak porazili favorita z Francie a oslavili to stylově. "Francouzským šampaňským," smál se Štěpánek.

Na tiskovou konferenci přišel promáčený od vítězných oslav v šatně. Otíral si čelo od šampaňského. "Jaké bylo? Myslím, že francouzské," smál se Radek Štěpánek, který si stejně jako před dvěma lety v baráži se Švýcarskem mohl vychutnávat pocity vítěze. Pocity toho, kdo důležitou bitvu rozhodl.

Paradoxně navlas stejným výsledkem 7:6, 6:3, 7:6, jakým tehdy v baráži zdolal Wawrinku.

"Fakt jo? Tak to je krásný," divil se český tenista. "Ale i kdyby to bylo 115:113, důležitý je bod," dodal.

Přiznal, že v duelu jedniček obou celků rozhodla jeho pestrá hra. "Musel jsem se vyrovnat jeho nátlakové hře. Výborně jsem servíroval, praktikoval jsem celodvorcový tenis," hodnotil důležité utkání, do nějž nastupoval viditelně posílený úspěchem ze sobotní vítězné čtyřhry. "Ten debl nám s Tomem vyšel fantasticky, dodal jsem si spoustu sebevědomí."

Na osmého hráče světa praktikoval účinný styl servis-volej, na nějž Simon jen těžko nacházel odpověď.

"Pravda ve třetím setu mi servis už tolik nešel, jednou jsem ho ztratil, ale hned jsem se dokázal vrátit. A to mu vzalo vítr z plachet," vrátil se ke klíčovému momentu, kdy Simon podával za stavu 4:5 na zisk setu.

Připustil, že na Simonovi byla patrná nervozita. "Na něm visela ta tíha vyhrát. Ale já jsem se ho snažil tlačit a to se stoprocentně povedlo. Porazili jsme jeden z nejsilnějších týmů s nejlepší formou."

V červencovém čtvrtfinále nyní Češi přivítají Argentinu. Ta si i bez svých největších hvězd Del Potra a Nalbandiana poradila v prvním kole Světové skupiny s Nizozemskem.

Už je jisté, že hrát se bude znovu v ostravské aréně. "Je to super, že budeme hrát doma. Jim sice teď chyběli nejlepší hráči, ale asi neměli tak silného soupeře," poukázal na výsledek z Buenos Aires.

Pravděpodobně se bude hrát znovu na taraflexu, na němž Češi od duelu se Švýcary slavili už třetí úspěch. "Těžko na ně s antukou," podotkl Štěpánek, jehož už v příštím týdnu čeká turnaj série Masters v Indian Wells. Na velké oslavy tak nebude mít příliš času. "S klukama se ještě naposledy obejmeme, ale pak už musíme do Ameriky."

Přesto se chce ještě pozdravit s rodiči, kteří jeho úspěch sledovali v čestné lóži. Maminka se po vítězném míči rozplakala. "Gratulovala mi, obrovsky to prožívala. Musím se ještě za nimi stavit v Přerově," usmál se český hrdina.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga