Roger Federer

Roger Federer | foto: Reuters

Federere, pozor. Na elitu teď útočí „ti druzí“

  • 15
Když se z tenisového Wimbledonu odhlásil Rafael Nadal, hodně lidí si pomyslelo: tak teď to má Roger Federer jasné. Ale neměl. V nedělním finále scházelo maličko a vítězem se stal Andy Roddick. Američan, s nímž se už jaksi přestalo počítat. O poháry už nebojují jen Federer s Nadalem, možná doplněni Djokovičem a Murrayem. Na elitu teď útočí i "ti druzí".

Hráči jako Andy Roddick. Tommy Haas. Robin Söderling. Rozhodně nejde jen o ně, ale právě oni se teď nejhlasitěji připomínají.

Tak třeba Roddick: ještě loni v létě přemýšlel, zda má jeho kariéra vůbec smysl. A letos ve wimbledonském finále trápil Federera v neskutečné bitvě.

"Byl blízko k vyrovnání svého šest let starého triumfu na US Open," píší stránky ATP. "Stejný newyorský turnaj pro něj může být místem spásy i za pár týdnů."

Ti druzí

Robin Söderling
SÖDERLING. Švéd, dvanáctý na světě.

Tommy Haas se loučí s Roland Garros

HAAS. Němec, devatenáctý tenista světa.


Andy Roddick.
RODDICK. Američan, šestý na světě.

Dřív se Roddick spoléhal především na svůj servis, nový kouč Larry Stefanki jej tvrdým tréninkem naučil mnohem pestřejší hře. Hned je to znát. Ne nadarmo John McEnroe během finále apeloval na zaoceánské televizní diváky, aby byli při sledování Roddickových úderů hrdí, že jsou Američané.

"Od Roddickova prvenství na US Open se odehrálo 23 dalších grandslamových turnajů. Možná se mu už nikdy nic podobného nepovede. Ale je jasné, že pro to dělá všechno," napsal list The Guardian.

Navíc skutečně nejde jen o Roddicka. Němec Haas porazil Djokoviče jak ve finále turnaje v Halle, tak ve Wimbledonu. Švéd Söderling dokázal na Roland Garros vyřadit Nadala. Na stejném turnaji Del Potro mučil Federera celých pět setů, předtím přehrál Murrayho.

Za pár týdnů se toho sešlo dost. A nevypadá to jako náhoda. "Pokud se takový Djokovič nevzpamatuje, můžou mu Roddick stejně jako Del Potro dát na US Open pěkně za uši," napsal server ESPN.com.

Možné to je. Vždyť Djokovič po wimbledonském čtvrtfinále přiznal, že šel do duelu s Haasem nervózní. On, někdejší šampion Australian Open. To není úplně normální.

Třeba se tohle povstání přehlížených nakonec nebude týkat i krále Federera. Ale další tenisová šlechta se má proč bát. "Ti druzí" totiž vycítili šanci. Půjdou po ní, to je jisté.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga