Brenda Fruhvirtová returnuje v zápase prvního kola Roland Garros.

Brenda Fruhvirtová returnuje v zápase prvního kola Roland Garros. | foto: Profimedia.cz

Bála se, že bude sbírat míče. Pak Brenda poznala: S nejlepšími mám šanci

  • 4
Paříž (Od našeho zpravodaje) - Nepoměrně slavnější, ostřílenější a kvalitnější soupeřku několikrát mistrně vyautovala, za což si vysloužila vřelou náklonnost tisícovek přihlížejících. Brenda Fruhvirtová ze všech sil cupitala u základní čáry a snažila se odvrátit prudké pumelice, které ji bez ustání zasypávaly. Kolikrát stihla zahrát jen vysoký kopec, jímž oddálila nevyhnutelnou ztrátu výměny, přesto se s Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu pořád rvala.

„Nevěděla jsem, co od tak dobré hráčky čekat. Když jsem se dívala na videích, jak vyhrává ty největší turnaje, říkala jsem si, že nevím, co vymyslím, že třeba budu jen sbírat míče. Ale takhle zápas nakonec nevypadal,“ bilancovala spokojeně.

Teprve šestnáctiletá česká tenistka v úterý v prvním kole Roland Garros srdnatě čelila čtvrté hráčce pořadí WTA a jedné z největších favoritek antukového grandslamu.

Fruhvirtová vzdorovala hvězdě, Krejčíková se trápila. Nosková postupuje

V obou setech duelu, kterému slušely kulisy druhého největšího dvorce areálu Suzanne Lenglenové, jako první získala výhodu brejku, leč podlehla 4:6 a 2:6.

„Když proti nejlepším hráčkám stojíte přímo na kurtu, tak si uvědomíte, že máte šanci. Odnáším si jen dobré věci,“ hodnotila pro česká média.

Světu znovu ukázala své nesporné nadání, na němž může vystavět báječnou kariéru. „Hraje velmi dobře, pokud vydrží, bude hodně nebezpečná. Ale to už vlastně je,“ uznala i vítězka.

Brenda Fruhvirtová během zápasu prvního kola na Roland Garros.

Fruhvirtová v dospělém žebříčku figuruje už na 146. místě, v Paříži se stejně jako na letošním Australian Open zdárně probila kvalifikací, a tak zapsala druhou účast v hlavní fázi grandslamu v řadě.

„Jelikož jsem tady v prvním kole kvalifikace čelila mečbolu, nepočítala jsem, že se dostanu až k Rybakinové. Beru to jako velký milník a úspěch, jsem ráda, že postupně sbírám zkušenosti. Tenhle proces se nedá ošidit, musíte prohrát hodně zápasů a projít všemi možnými situacemi, abyste se dostali výš. Až do top tenisu.“

Velký kurt, ale nervozita žádná

Právě proti šampionce loňského Wimbledonu a finalistce z letošního Melbourne si otestovala, že už v 16 letech může s nejzvučnějšími jmény aspoň část duelu držet krok.

„Šance jsem měla,“ vrátila se k vedení 4:3 v první a 2:1 ve druhé sadě. „Ale ona je samozřejmě zkušenější než já, takže klíčové momenty zvládla daleko lépe.“

O sedm let starší Rybakinová vypálila devět es a 33 vítězných úderů, při podání atakovala rychlost dvou set kilometrů v hodině.

Brenda Fruhvirtová returnuje v zápase prvního kola Roland Garros.

„Za důležitých stavů vždycky dala eso nebo dobrý servis, což bylo nepříjemné, ale počítala jsem s tím. Ona těží nejvíc právě z podání, vždycky jsem se snažila ho nějak zblokovat, ale kolikrát to vůbec nešlo,“ líčila Fruhvirtová.

Sama nasbírala jedenáct vítězných míčů, které přihlížející diváci odměnili jásotem, neboť chtěli vidět, jak mladá vyzývatelka ještě víc potrápí tenisovou superstar. „Byl to asi největší kurt, na kterém jsem zatím hrála. Nebyla jsem skoro vůbec nervózní, i když přišlo celkem dost lidí, protože prvními krizemi z trémy jsem si prošla už dřív,“ přiblížila Češka.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Z Paříže si odnáší cenné poznatky, které bude rozvíjet.

Nelehkou tenisovou fušku provozuje i její o dva roky starší sestra Linda, která na Roland Garros rovněž vypadla v prvním kole, ale v seniorském pořadí už vystoupala na 59. příčku. Obě se zlepšují, a tak velké akce dost možná brzy uvidí derby Fruhvirtových.

„Když nás nalosují proti sobě, nedá se nic dělat, ale na druhou stranu je pozitivní, že jedna z nás půjde dál,“ uvědomuje si Brenda.

I vzájemná rivalita může sestry posouvat dál. Ne nadarmo si už delší dobu užívají přirovnání k Sereně a Venus Williamsovým.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga